Після того, як Ви придбали
кавомолку, постає закономірне питання: Як налаштувати помел професійної кавомолки? Спробуємо розібратися з цим питанням. Якщо ж ви ще не вибрали на якій моделі зупинитися - загляньте в
наш магазин і проконсультуйтеся у
менеджера.
Базовим є твердження - помел визначає якість і аромат напою. Тому кожен бариста (фахівець з приготування кавових напоїв), в залежності від виду напою, повинен вміти змінювати налаштування професійної кавомолки. Розмір помелу є непостійною величиною, тому не можна налаштувати кавомолку раз і назавжди.
В першу чергу, на зміну помелу впливає зміна вологості, тиску і температури навколишнього середовища. Зі збільшенням вологості мелена кава починає гірчити (гранули, розбухають і прилягають один до одного щільніше і тим самим збільшують час екстракції), а зі зменшенням - кислити (втрачається природна вологість кави, збільшується відстань між гранулами, тому вода ллється швидше і не встигає заварити еспресо ).
Види помолу кави:

Грубий помол (розмір частинок кави до 0,8 мм) - використовується для приготування кави в гейзерних (парових) кавоварках. При такому вигляді помелу на екстракцію (перехід в напій розчинних речовин) необхідно 4 хвилини. Для цього способу заварювання можна використовувати і середній помел, але час тоді потрібно скоротити до 3 хвилин. При дотриманні цих правил, напій виходить чудовий, оскільки кава, приготована у френч пресі, зберігає максимальну кількість корисних смакових речовин.
Середній помел (розмір частинок кави 0,4 - 0,5 мм) Багато хто називає його універсальним, так як такий вид помелу підходить для багатьох видів заварювання, але в основному використовується для приготування кави у французькому пресі. Кращий час екстракції - 4 - 6 хвилин.
Тонкий помел (розмір часток кави до 0,15 мм) тривалість екстракції 1 - 4 хвилини. Підходить для еспресо і фільтраційних (крапельних) - кавоварок. Кава, будучи хорошим адсорбентом, швидко вбирає вологу й сторонні запахи, тому настроювання помелу кавомолки для еспресо кавоварки слід проводити кілька разів на день. При приготуванні напою техніка бариста не змінюється, єдине, що змінюється - це помол. При тонкому помелі кава буде проливатися крапельно і на смак буде дуже гіркою. При помелі грубому кава буде проливатися так швидко, що не встигне статися процес екстракції, в результаті чого напій вийде водянистим, з нестійкою крем (піною).
Порошкоподібний надтонкий помел, який використовується для приготування кави по-східному у джезві (турці). Це єдиний вид заварювання, при якому каву подають разом з гущею. Фахівці рекомендують молоти зерна безпосередньо перед самим приготуванням, оскільки при такому помелі ефірні масла випаровуються набагато швидше.
Змінювати налаштування кавомолки необхідно якщо: змінюється сорт кави; на вулиці відбувається похолодання чи потепління (в т.ч. включення/вимикання кондиціонерів, випадання опадів); сточилися ножі кавомолки (про це буде свідчити нерівномірний помел - як «мука з піском»). Ножі кавомолки слід міняти раз на рік. Для настройки помелу необхідно використовувати тільки свіжі зерна. Розмір помелу визначають по мірі приготування еспрессо: з моменту включення кнопки проливу секундоміром вимірюють час екстракції. Перед початком зміни налаштувань професійної кавомолки потрібно змолоти кавові зерна на одну порцію і приготувати еспресо, заміривши час екстракції. Якщо на це пішло менше 22 секунд, значить помел грубий, якщо більше 28 секунд - тонкий.

Кавомолки професійні налаштовуються за допомогою диска регулювання ступеня помелу, що знаходиться під бункером для зерен. Для більш тонкого помелу диск на кілька поділок повертають вправо, в бік напису FINE або (FIN).
Робити це можна тільки при включених ножах. Для більш грубого помелу диск треба повернути вліво, в сторону напису СOARSE або (GROS, GROSSA), ця дія допустима при вимкнених ножах. Шкала розподілу регулювального диска професійної кавомолки відповідає 2-3 секундам екстракції. Якщо враховувати цей факт, то витрати кави можна істотно зменшити при налаштуванні помелу. При регулюванні розміру помелу слід пам'ятати, що всі інші параметри заварювання еспресо залишаються незмінними: екстракція 7 грам меленої кави в порцію еспресо (40 мл) відбувається за 22-28 секунд.
Існує 2 способи дозування:
«На око»: по рисці всередині холдера (визначати дозування таким способом можуть тільки досвідчені бариста).
«Клацанням» дозатора апарату: 1-й порції меленої кави відповідає кожне повне (до упору) клацання важеля. Для роботи цієї системи, бункер для меленої кави необхідно заповнювати як мінімум на одну третину, а гвинт дозатора при цьому - закритий. Необхідно враховувати, той факт, що точного дозування 7 г домогтися практично нереально, тому що допустима похибка професійної кавомолки становить +/- 0,15-0,2 г.
По закінченню настройки розміру помелу потрібно наповнити бункер меленою кавою до середини, розрівняти його і, зробивши клацання, зважити порцію. Якщо розмір порції треба збільшити - гвинт дозуючого пристрою поверніть трохи вгору (таким чином ви розширите відстань між дозуючими пластинами). Якщо розмір порції треба зменшити - гвинт поверніть трохи вниз. Бажано при налаштуванні дозатора професійної кавомолки використовувати спеціальні ваги, так як настройка «своїми силами» призведе до збільшення витрат кави.
Авторство на статтю належить Компанії Фуд-Сервіс. При копіюванні посилання на оригінальну статтю обов'язкове.
Тел. (097) 141-50-50
Тел. (099) 141-50-50
Електронна пошта: info@food-service.com.ua
Тел. (063) 341-50-50
<Здесь будет блок товаров>