Просфора - святий церковний хліб, який вживається в православ'ї для таїнства Євхаристії. Просфора з грецької перекладається як «приношення». Готується з квасного (приготованого з використанням різних заквасок) тіста, що складається з пшеничного борошна, води, окропу і солі. На просфорі зображують хрест з символічною абревіатурою.
Не дивлячись на те, що рецептура приготування просфор може мати деякі відмінності, все ж основні технологічні вимоги залишаються незмінними. Просфора повинна бути щільною, рівно стояти, легко різатися, не мати міхурів.
Технологічний процес приготування складається з декількох етапів.
Для початку необхідно просіяти борошно. При невеликих обсягах використовують звичайне
сито. Але для пекарень з продуктивністю вище середньої рекомендуємо спеціальний пристрій для просіювання борошна -
борошнопросіювач.
Далі готують тісто за рецептом. Тісто має вийти туге, як пластилін. Його замішують за допомогою
тістоміса. При роботі з крутим (тугим) тістом, де вологість становить менше 40%, фахівці Компанії Фуд-Сервіс рекомендують використовувати горизонтальні лопатеві
тістомісильні машини для крутого тіста.
Готове тісто потрібно викатати. На столі формують пласт з тіста і в кілька етапів прокочують за допомогою
тісторозкаточної машини. Це спеціальний апарат, який дозволяє розкатати тісто певної товщини і ширини. Оскільки приготування просфор якраз таки полягає в роботі з крутим (тугим) тістом певної товщини фахівцями Компанії Фуд-Сервіс спільно з церковними пекарнями була розроблена спеціальна
електрична тісторозкаточна машина для просфор. Завдяки особливостям конструкції і регульованою відстанню між розкаточними валками у діапазоні від 0 до 30мм,
тісторозкаточна машина для просфор DRM-403P стала незамінним помічником у будь-який церковний пекарні. Використання подібного роду устаткування гарантує стандартні розміри заготовок і відмінну якість готового продукту.
За допомогою висічки формують кружки потрібного розміру. Просфора складається з двох таких кружків. Як правило, нижній кружечок товстіший, верхній - тонший. На верхньому кружечку за допомогою пекарського штампу зображують хрест з символічною абревіатурою.
Фахівці Компанії Фуд-Сервіс завжди раді допомогти підібрати необхідний набір обладнання для церковної пекарні відповідно до вимог вашого технологічного процесу. На сайті компанії
www.food-service.com.ua ви завжди знайдете обладнання, яке підійде як для маленьких пекарень, так і для великих. Нижче представлені найпопулярніші набори обладнання для приготування церковних просфор.
<Здесь будет блок товаров>