В першу чергу, всі м'ясорубки іноземного виробництва класифікуються по діаметру решіток на 4 номери (TS):
TS |
Діаметр решітки, мм. |
8 |
62 |
12 |
70 |
22 |
82 |
32 |
98 |
Залежно від комплектації всі електричні м'ясорубки діляться за типом ножів на дві системи: Enterprise і Unger. Система Unger в свою чергу ділиться на дві підсистеми: напів-Unger (Unger 3) і повний Unger (Unger 5).
Нижче розглянемо обидва типи, а також простий спосіб визначення системи.
Система Enterprise - недорога конструкція, знайома всім по побутовим м'ясорубкам, що складається з одностороннього ножа і зовнішньої решітки
В системі ножів Enterprise використовується 2 компонента:
— один односторонній ніж;
— одна решітка з отворами різних діаметрів.
Перевага системи - мінімальне навантаження на двигун, велика продуктивність.
Недоліки - практична неможливість помелу грубого сирого м'яса з наявністю жилок, замороженого м'яса і субпродуктів, неможливість використання при першому помолі дрібних паштетних решіток. Реально ви можете використовувати м'ясорубки з цією ножовою системою тільки для помелу вирізки, риби, вареного м'яса.
М'ясорубки з таким набором ножів підходять для невеликих закладів з невеликою продуктивністю перероблюваного продукту, і за існуючою нормою м'ясо для отримання фаршу необхідно переробляти двічі.
Схема системи Enterprise:

Ніж системи Enterprise:
В система ножів Unger використовується 3 (полуунгер) або 5 (повний Унгер) компонентів:
— один або два двосторонніх ножа;
— підрізна решітка;
— одна або дві решітки з отворами;
Перевага системи Полуунгер - високий ступінь помелу будь-яких сортів м'яса, можливість використання в якості фінальних паштетних решіток (отвори 2-3 мм) при першому помелі з невеликими обмеженнями. Більш збалансоване навантаження на двигун в процесі експлуатації і менш залежна від типу оброблюваної сировини. Недолік - неможливість використання дрібних решіток при одноразовому помелі деяких особливо грубих сортів сирого м'яса. М'ясорубки з цією системою ножів цілком достатньо для більшості закладів громадського харчування з середньою продуктивністю фаршу.
Полуунгер:

Дорога конструкція, що складається з послідовно встановлених: підрізної решітки - двостороннього ножа - проміжної решітки - двостороннього ножа - фінальної решітки. Полуунгер - конструкція, що складається з підрізної решітки - двостороннього ножа - фінальної решітки.
Перевага системи Унгер - високий ступінь помелу будь-яких сортів м'яса, можливість використання в якості фінальних паштетних решіток (отвори 2-3 мм), що дозволяє за один прохід отримати необхідне подрібнення фаршу. Недолік - велике навантаження на двигун, що знижує редуктор і пов'язані з цим швидкий знос шестерень і перегріви двигуна навіть при короткочасній роботі. Дана система застосовується головним чином в професійному мясоперероблюваному обладнанні, що використовується в великих цехах. Це самий зарекомендований набір ножів, при якому професійна м'ясорубка здатна скоротити час приготування продуктів майже вдвічі.
Схема системи Унгер (Повний Унгер):
Ножі системи Унгер (Полу і Повний):
Ніж підрізний: Ніж двосторонній: Ніж зі змінними лезами:
Відмінними рисами обох систем є посадкові отвори ножів: в системі Enterprise посадковий отвір квадратний, в системі Unger - близький до овалу..
Ніж системи Enterprise: Ніж системи Unger: