У зв'язку з воєнним станом працюємо в віддаленому режимі. Доставка замовлень Новою поштою. Наявність товарів та актуальність цін просимо уточнювати у менеджерів.
Про компанію   |   Доставка   |   Оплата   |   Гарантія і сервіс   |   Повернення   |   Контакти Акції   |   Розпродаж   |   Хіти   |   Блог RU | UA
«Фуд-Сервіс» — харчове обладнання
Професійне харчове обладнання:
(067) 500-43-27    (097) 141-50-50
(063) 341-50-50    (099) 141-50-50
0сума: 0 грнтоварівКошик
Київ, вул. П.Шутова 9а, оф. 124
знайти
Комерційна пропозиція (0)
Переглянуті товари (0)
Список порівняння (0)

Які види льоду виробляють у льодогенераторах

Види і типи льоду
29 Березня 2021 - 15:52 Переглядів: 3928
Лід використовується в багатьох закладах громадського харчування: на кухні, для викладки продуктів в салат-барах, в барах у якості компонентів для коктейлів, у декоративних і багатьох інших цілях. Не весь лід, який використовується в HoReCa, однаковий. Можливо, ви помітили, що існують різні типи льоду, що розрізняються за формою і розміром. Але чому так? За якими параметрами потрібно вибирати тип льоду і, відповідно, тип льдогенератора?
Знання сфери застосування кожного типу льоду, допоможе вам звузити коло вибору при визначенні оптимального льдогенератора для вашого закладу.
У цій статті ми розглянемо відмінності між деякими з найбільш поширених типів льоду і сфери їх застосування.
Ми навмисно пропустимо розгляд деяких популярних видів льоду (колотий, крихта, дикий ...), при виробництві яких не використовуються льодогенератори,











і тих видів льоду, які не отримали поширення в Україні

(сердечко, кулька, циліндр, зірочка, напівкуб, довгий куб, пірамідка...).

Основні типи льоду

Основними законодавцями мод в сфері виробництва льдогенераторів і створення оптимальних форм льоду є: Brema, Hoshizaki, Manitowoc, NTF, Scotsman. Кожен тип льоду у різних виробників може називатися по різному, оскільки назва льоду - це частина маркетингу компаній, а самі характеристики льоду, при цьому, не відрізняються. Ось які види льоду ми опишемо в цій статті:
  • Кубик
  • Плитка кубиків
  • Кубик капелюх
  • Напівкуб
  • Пальчик
  • Гранульований лід
  • Луска з льоду
  • Пластівці з льоду
  • Півмісяць

Порівняння типів льоду

Кожен тип льоду служить певній меті. Один призначений для охолодження напоїв, інший для демонстрації продуктів, є навіть лід, який підходить для жування. Їх різні характеристики роблять один більш відповідним для певної задачі у порівнянні з іншим.
Основні характеристики льоду:
  • форма,
  • температура,
  • співвідношення льоду та води,
  • розмір.
Додаткова характеристика льоду - його прозорість. З питної водопровідної води можна отримати прозорий і непрозорий (матовий) лід. Щільність непрозорого льоду через наявність у ньому бульбашок повітря менша, ніж прозорого. При температурі від - 8 до - 25 ° C щільність непрозорого льоду - 890-900 кг / м3, а прозорого льоду - 910-917 кг / м3. Непрозорий лід має білуватий колір завдяки наявності в ньому домішок у вигляді повітря і солей. Прозорий лід отримують при додатковому фільтруванні від домішок і повітря. Помічено, що при заморожуванні стоячої води (наприклад в пальчикових льодогенераторах) лід отримується каламутнішим, ніж в рухомій воді.
Є думка, що тріщини, які видно всередині кубиків льоду, це результат поганої роботи льдогенераторa. Насправді ні. При заморожуванні води відбувається зниження температури до -20 -30 ° C, при цьому кубики льоду сприймають величезні внутрішні навантаження (деякі частини розширюються, деякі стискаються). Внаслідок цього утворюються невеликі тріщини. Називають це «мармуровим ефектом» або «характером» льоду.
Нижче ми опишемо характеристики кожного типу льоду, спільні області застосування, а також переваги кожного, щоб допомогти вам у виборі.
 

Кубик

Також відомий як: Повнорозмірний куб, Full Cube, Dice Ice, Square Cube, Classic.
Характеристики: Повний кубик льоду має міцну конструкцію і майже 100% співвідношення льоду і води. Температура всередині куба близько -8 ° С.
Застосування: Кубик найкраще підходить для упаковки і транспортування (при використанні в кейтерингу та виробництві льоду на продаж), а також безалкогольних та змішаних напоїв (в барі).
Сфера застосування: Повний кубик зазвичай популярний в ресторанах, барах, готелях і дискоклубах.
Розмір, мм: 22x22x22 - 29x29x29
Швидкість танення: повільно
Переваги: ​​Кубик надає напоям благородний вид завдяки своїй однорідній формі та розміру. Через більший розмір та повільне танення (при порівнянні з Напівкубом, Пальчиком і Півмісяцем) повні кубики льоду забезпечують максимальне охолодження при одночасному зниженні витрат льоду і економії ваших грошей на собівартості порції напою (два-три кубика льоду можуть займати майже весь обєм склянки).
Недолік: якщо вам потрібен подрібнений лід і у вас немає льдогенератора, який буде робити лід Пальчик або Луску, то ваш льодоподрібнювач буде отримувати підвищені навантаження. Рекомендується перед подрібненням Кубик вийняти з морозилки на 2-3 хвилини, щоб він був більш піддатливим для подрібнення. Це збільшить термін служби підшипників і ножів льодокришителя.
 

Плитка кубиків

Цей тип також відомий як: китайський кубик, оскільки недорогі китайські льодогенератори виробляють лід у такому вигляді.
Характеристики: Властивості аналогічні Повнорозмірному кубику. Через вертикальне розміщення випарника, кубики випадають не окремо, а цілою плиткою, схожою на плитку шоколаду.
Застосування: Плитка, після ручного поділу на кубики, підходить для безалкогольних та змішаних напоїв. Після подрібнення плитки в льодокришителі, може використовуватися для коктейлів та для подачі охолоджених напоїв.
Сфера застосування: Плитка кубиків підійде невибагливим відвідувачам у барах, готелях і дискоклубах.
Вага плитки, кг: 0,4-2
Швидкість танення: повільно
Переваги: ​​Невисока ціна генератора льоду.
Недолік: після ручного дроблення плитки льоду, форма кубиків далека від досконалості, деякі кубики можуть розламатися, тому підійдуть тільки для подальшого подрібнення.
 

Кубик капелюх

Також відомий як: Циліндр, Supercube ice, Gourmet Ice, Top Hat Ice, Octagon Shaped Ice.
Характеристики: Лід Gourmet має унікальну восьмикутну або циліндричну форму з потовщенням в нижній частині (що надає йому форму капелюха), міцну конструкцію і майже 100% співвідношення льоду і води.
Застосування: цей лід найкраще підходить для подачі до елітних лікерів і висококласних напоїв, таких як віскі або витримані напої.
Сфера застосування: Кубик капелюх зазвичай використовується в елітних ресторанах, барах і банкетних залах.
Розмір, мм: 21x21x25 - 38x38x41.
Швидкість танення: повільно
Переваги: ​​Завдяки своїй унікальній формі і великому розміру, Top Hat Ice ефективно охолоджує напої та має привабливий особливий зовнішній вигляд. Лід кристально чистий і елегантний, при цьому напої не розбавляються талою водою занадто швидко.
 

Напівкуб

Також відомий як: Half Dice, Small Cube
Характеристики: Напівкуб популярний завдяки своєму зручному розміру. Він має міцну конструкцію і майже 100% співвідношення льоду і води.
Застосування: Кубик добре підходить для пакування і транспортування (при використанні в кейтерингу та виробництві льоду на продаж), а також для напоїв, таких як безалкогольні напої, змішані напої та заморожені коктейлі.
Сфера застосування: Напівкубик льоду вважається універсальним льодом. Половинки кубиків льоду популярні в ресторанах, барах і магазинах.
Розмір, мм: 11x22x22
Швидкість танення: помірно
Переваги: ​​Завдяки своїй унікальній формі, Кубиковий лід половинного розміру більш компактно поміщається в склянку. За рахунок цього підвищаться Ваші доходи, оскільки суттєвий обсяг склянки буде займати лід, а не сам напій. Дана форма льоду також відмінно охолоджує напої. Кубиковий лід половинного розміру тане набагато швидше, ніж його аналог повного розміру (оскільки має більший коефіцієнт співвідношення площі поверхні до об'єму), що робить його ідеальним вибором для охолоджених кавових напоїв і смузі.
 

Пальчик

Також відомий як: Пальчик, Tulip, Bullet, Finger type
Характеристики: Пальчиковий лід являє собою шматочки льоду в формі циліндра з порожниною всередині, така форма нагадує наперсток. Така будова має велику площу контакту з рідиною, завдяки чому вона охолоджується значно швидше, ніж при використанні кубикового льоду. Цей лід має 90% співвідношення льоду і води. За розмірами і вагою лід кулеподібної форми буває різним: великого розміру (американський тип), середнього (іспанський) і маленького (європейський). Пальчиковий лід - відмінне рішення для закладів, які мають проблеми з жорсткою водою, оскільки в тонкій стінці не так помітна каламутність, як в Кубику.
Застосування: Пальчиковий лід широко застосовується для приготування коктейлів, алкогольних і прохолодних напоїв.
Сфера застосування: Finger популярний в ресторанах, барах, готелях і дискоклубах.
Розмір, мм: 42x29x29
Швидкість танення: швидко
Переваги: ​​маленькі Наперстки часто використовують в блендерах і шейкерах, оскільки стінки такого льоду досить крихкі і він добре подрібнюється при збиванні напоїв. Такий лід відмінно дробиться будь-яким видом льодокришителя (для отримання крихти та для отримання снігу і навіть ручним).
 

Гранула

Також відомий як: Granule, Nugget, Pebble Ice, Pellet Ice, Cubelet, Pearl, Gem, Chewblet, "Sonic" ice
Характеристики: Гранульований лід отримують спресовуванням крижаних пластівців, тому він достатньо м'який, щоб його було легко жувати, але при цьому досить твердий, що дозволяє йому зберігати свою форму. Такий лід не змерзається, легко зберігається і змішується з напоями, при використанні для викладки - щільно огортає продукти, не має гострих країв і не псує продукцію. Температура цього льоду близько -0,5 ° С. Залишковий вміст вологи 8%.
Застосування: Гранульований лід застосовується для подачі шампанського або вина в ресторанах, при організації салат-бару чи шведського столу, коли тарілки з готовими стравами виставляються на крижану підстилку, а також використовується для викладки свіжої риби в магазинах. Бармени часто використовують цей лід для безалкогольних напоїв, холодних напоїв і змішаних напоїв, таких як смузі або заморожені коктейлі. Цей лід відмінно підходить для спортивних заходів, на яких можливе отримання травм (завдяки невисокій твердості цей лід легко приймає форму пошкодженої частини тіла і не травмує її гострими кутами).
Сфера застосування: Nugget найчастіше застосовується в медичних установах, ресторанах, барах і супермаркетах.
Розмір, мм: Наггет - Ø11 мм Н = 13 мм, Кьюблет - 16х15х7-8 мм
Швидкість танення: швидко
Переваги: ​​вважається привабливим для любителів крижаного жування, тому що він вбирає аромат напою і легко розжовується. Pebble Ice добре змішується і швидко охолоджує напої. Він чудово підходить для газованої води - лід плаває на поверхні напою, відокремлюючи його від навколишнього середовища і запобігаючи його передчасному окисленню.
 

Луска

Також відомий як: Ice Scales
Характеристики: Лускатий лід - найхолодніша форма льоду. Температура від -6 ° С до -12 ° С, цей лід дуже сухий, залишковий вміст вологи біля 2%. Ice Scales виглядає як бите скло, мають різну форму і товщину, яка може варіюватися від 1 мм (ідеально для викладки м'яса) до 2 мм (підходить для викладення риби).
Застосування: Сухий і холодний лускатий лід, природним чином нагрівається до більш високих температур, одночасно з цим буде підвищуватися рівень вологи, що дозволяє тривалий час використовувати цей лід для безпосереднього контакту з рибою і іншою викладкою.
Сфера застосування: У великих гіпермаркетах для викладки риби (оптимальна товщина - 2-2,2 мм), морепродуктів, м'яса (оптимальна товщина 1-1,2 мм), делікатесних продуктів на вітринах і прилавках. Для доставки свіжої риби з кораблів або від портових холодильників до магазинів без втрати якості зберігання (застосування лускатого льоду збільшує термін зберігання свіжої риби з 1 до 10 днів). Для попереднього охолодження риби, м'яса птиці, фруктів і овочів (для охолодження 1 тонни свіжої риби від 26 ° С до 0 ° С потрібно 250 кг льоду). У ковбасному виробництві лускатий лід додають у м'ясо для запобігання нагріву в процесі його подрібнення в фарш. У ресторанах і супермаркетах для збереження товарного вигляду продуктів. У хлібопекарській промисловості для охолодження тіста в процесі його замішування.
Розмір, мм: довжина - 5-50, товщина - 1-2.
Швидкість танення: повільно
Переваги: ​​Лускатий лід тане повільно, тому він ідеально підходить для великих поверхонь викладки.
 

Пластівці

Також відомий як: Flake Ice, Shaved Ice
Характеристики: Лід у вигляді Пластівців м'який і схожий на сніг, із співвідношенням льоду і води 75%, тобто в ньому близько 25% води. Він швидко тане і легко піддається формуванню. Температура близько -1 ° С.
Застосування: Цей лід в першу чергу призначений для демонстрації морепродуктів, м'яса та інших продуктів у вітринах. Його часто використовують для медичних компресів або в коктейлях. Лід Flake також використовується на додаток до модних аперитивів, таких як французький стиль "crudites", а також у відерцях для льоду, для збереження температури подаваного шампанського і білого вина.
Сфера застосування: Пластівці зазвичай використовуються в супермаркетах, на рибних ринках, у барах і медичних установах.
Розмір, мм: 3-10
Швидкість танення: швидко
Переваги: ​​завдяки своїй м'якій консистенції пластівцевий лід делікатний до продуктів і тендітних морепродуктів на вітринах або в транспорті для харчових продуктів, запобігає утворенню слідів ударів. М'якість також ідеально підходить для компресів при травмах, так як охолоджує без надмірного тиску.
Варіація Flake Ice - Super-Flake ice. Цей лід має більш низьку вологість, оскільки виробляється при більш низькій температурі (-3 ...- 4 ° С), зберігаючи тільки 15-18% залишкової вологи.
Основне застосування льоду типу Super-Flake - те ж, як і для Flake Ice, але Super-flake служить довше, ніж Flake, і його рідше доводиться поповнювати на вітринах прилавків.
 

Півмісяць

Також відомий як: Серповидний лід, Crescent Ice, Half moon ice
Характеристики: Лід півмісяць має виразну форму півмісяця і міцну конструкцію.
Застосування: Цей лід найкраще підходить для безалкогольних та змішаних напоїв. Він був розроблений для зменшення розбризкування при додаванні в напій. Через свій унікальний дизайн цей лід не склеюється. Він легко проходить через поверхню рідини, в яку поміщається, і забезпечує оптимальне охолодження напою, в якому він знаходиться.
Сфера застосування: Серповидний лід зазвичай зустрічається в ресторанах, барах і нічних клубах.
Розмір, мм: 38x28x12
Швидкість танення: повільно
Переваги: ​​Завдяки своїй унікальній формі, лід у формі півмісяця може вільно переміщуватися в склянці, не склеюється, і може краще заповнювати стакан, оскільки одна його поверхню циліндрична.

Зберігання і використання льоду

Лід з льдогенератора беруть пластиковим совком (він зазвичай йде в комплекті поставки з льодогенератором). Не можна брати лід руками, склянкою або келихом. Коктейльний лід (Кубики, Півмісяць, Гранули, Наперсток) поміщають в морозилку, контейнер або відерце для льоду. Брати лід з них можна щипцями, ложкою для льоду або металевим совком. Лід для викладки, зазвичай, не зберігають, і після виготовлення відразу використовують за призначенням.

Лід є частиною вашого бізнесу незалежно від того, продаєте ви напої чи демонструєте готові страви і продукти. Якщо у вас є ресторан, міні-маркет, продуктовий магазин чи бар, вибір оптимального виду льоду для вашого закладу може забезпечити позитивний відгуки клієнтів, а також заощадити ваші гроші в довгостроковій перспективі.

Авторство на статтю належить Компанії Фуд-Сервіс. При копіюванні, посилання на оригінальну статтю обов'язкове.

По професійному підбору льодогенератора для Вашого бізнесу звертайтеся до відділу продажів:
Тел. (044) 223-67-28
Тел. (097) 141-50-50
Тел. (099) 141-50-50
Тел. (063) 341-50-50
E-mail: info@food-service.com.ua

З питань ремонту та обслуговування, для купівлі запасних частин до льодогенераторів будь-яких моделей - у сервісний відділ:
Тел. (066) 586-70-14
Тел. (097) 016-13-30
E-mail: service-food@meta.ua

 

<Здесь будет блок товаров>

 

 

Популярні товари
  Доставка в межах України: Вінниця, Дніпро, Житомир, Запоріжжя, Івано-Франківськ, Київ, Кропивницьких, Луцьк, Львів, Миколаїв, Одеса, Полтава, Рівне, Суми, Тернопіль, Ужгород, Харків, Херсон, Хмельницький, Черкаси, Чернігів, Чернівці
Пищевое оборудование

м.Київ, вул. П.Шутова 9а, оф. 124
Пн-Пт. 9.00-18.00
Сб-Нд. вихідні
 
info@food-service.com.ua

Технологічне та барне обладнання:
(044) 223-67-28;   (097) 141-50-50;   (099) 141-50-50

Фризери для морозива та кавомашини:
(044) 383-12-60;  (097) 141-50-50

Великогабаритне холодильне обладнання:
(044) 223-67-28;  (099) 141-50-50


Автор текстів - компанія «ФУД-СЕРВІС»