Який ласун відмовиться від морозива? А тим більше від домашнього морозива, приготованого своїми руками, без всяких барвників, штучних ароматизаторів та інших не дуже корисних добавок! Насправді, приготувати морозиво не так вже й складно. Зробіть домашнє морозиво - воно буде набагато краще покупного. Як же самому, без клопоту приготувати морозиво? Морожениця (фризер) полегшить Вам життя при приготуванні морозива, і ви зможете насолоджуватися морозивом з будь-якими сезонними фруктами на ваш смак. Експериментуйте самі або скористайтеся нашими рецептами домашнього морозива.
Зазначимо, що морожениці (та й фрізери), дуже швидко себе окуповують влітку, оскільки з їх допомогою можна готувати не тільки морозиво, але і смачні коктейлі, так само як і такі екзотичні страви, як сорбет або граніто. Морожениці можна використовувати і для приготування льоду з молока, і для виготовлення заморожених йогуртів, і різних прохолодних напоїв.
Всього є три типи морожениць - механічні, електричні і виготовлення морозива повного циклу. Вартість різних морожениць коливається в інтервалі цін від $ 25 до $ 1000.
До цих пір застосовуються механічні для виготовлення морозива, які використовуються вже пару сотень років. Їх конструкція залишається практично незмінною - це дерев'яне відерце, в центрі якого розташовується металевий контейнер, куди і поміщається морозиво. Для того, щоб приготувати порцію морозива в такий морожениці, слід не тільки покласти всередину лід і сіль, а й попрацювати руками, повертаючи ручку обертання. Для виготовлення порції морозива доведеться потрудитися з півгодини.
Звичайна електрична морожениця складається з ємності для морозива, яка має подвійну стінку. У просторі між двома стінками розташовується спеціальна речовина, здатна акумулювати холод (зазвичай - карбоксиметилцелюлоза). Цю ємність попередньо поміщають в морозильну камеру для акумуляції холоду, зазвичай на час від 8 до 12 годин при температурі від мінус 18 до мінус 25 градусів Цельсія (цей параметр вказується виробником в інструкції по експлуатації). Після необхідного часу, ємність виймають з холодильника, поміщають всередину суміш для морозива, встановлюють зверху переміщуючий пристрій з таймером, і через 10-20 хвилин Ваші ласощі готові!
Морожениця повного циклу є найзручнішим, на сьогодні, пристроєм для приготування морозива. Пристрій виконує відразу дві функції: заморожує (завдяки вбудованому компресору) і перемішує морозиво спеціальною фторопластовою лопатою, яка приводиться в дію електродвигуном через редуктор низькими обертами. Приготовану за рецептом суміш потрібно помістити в мороженицю і включити кнопку «пуск»: апарат сам в потрібний час включить заморозку, а обертаюча лопать запобіжить примерзанню суміші до стінок і забезпечить однорідну структуру морозива.
Компанія "Фуд-Сервіс" рекомендує для домашнього використання морожениці Німецького виробництва - BARTSCHER 135002 .
Знаєте, який ще плюс, крім економії, від використання морожениць? Ви будете робити морозиво для себе, де не буде ніяких консервантів, емульгаторів та інших хімічних добавок, яким і так щедро діляться виробники подібної продукції.
Для тих, хто на дієті:
Йогуртове морозиво простіше в приготуванні і низькокалорійне. Просто збийте фрукти в блендері, додайте йогурт. Для низькокалорійного малинового йогуртового морозива збийте 200 г малини в блендері з 100 г цукру і 1 ч л лимонного соку. Перелийте в миску і перемішайте з 500 г простого йогурту. Перелийте морозиво в мороженицу і приготуйте за інструкціями до машини. Вживайте протягом 2-х тижнів.
Спробуйте його з іншими ягодами - тими, що зараз в сезоні.
Рекомендації з приготування морозива в морожениці:
Заморожування може притупити смак продуктів, тому щедро додавайте додаткові інгредієнти - якщо морозиво до заморожування на смак дуже солодке або пряне, воно буде нормальним після заморозки.
Поки гарячі, готуйте заварні креми для морозива або сиропи з ароматизаторами. Для заварних кремів додавайте ванільні стручки або подрібнені кавові зерна. Сиропи для сорбетів можна зробити ароматні, заваривши їх з лимонним сорго або бадьяном. Але пропустіть сироп через сито перед тим, як готувати морозиво.
Додайте в напів-готову суміш порізаний зефір.
Кілька крапель апельсинової або рожевої води в кінці замішування морозива додадуть яскравий смак морозива, зробленого з літніми фруктами.
Спробуйте додавати в шоколадне морозиво подрібнені насіння коріандру або кардамону.
Кілька крапель лікеру Куантро, Кірш або Гранд Марні додадуть морозиву на фруктовому пюре спокусливий, дорослий, парадний смак.
Для морозива з тропічними фруктами - наприклад, манго, папайя або бананового - замініть третину вершків або молока на кокосові вершки.
Коли морозиво замішано, створіть мармуровий ефект, додавши лимонний сир, соус тоффі або фруктовий соус.
Оригінальний смак домашнього морозива надають різні наповнювачі, сироп і горішки. Колотий мигдаль, тертий шоколад, горішки макадамії, кешью і родзинки надають домашньому морозиву екзотичний смак.
Морозиво найкраще зберігати в щільно закритому пластиковому контейнері. Якщо зберігати морозиво, не закриваючи контейнер кришкою, воно швидко втратить свій смак і аромат і вбере запахи з навколишнього середовища.
Готувати морозиво краще за день до того, як ви збираєтеся його подавати на стіл, щоб уникнути неприємних сюрпризів і поспіху.
Щоб запобігти утворенню гранул і кристалів льоду в морозиві, залиште морозиво для загустіння на 24 години - це істотно поліпшить консистенцію продукту.
Експериментуйте з різними наповнювачами, наприклад, лавандою і медом, арахісовим маслом, бананами, шоколадною стружкою і бісквітами, персиками. Домашнє морозиво можна подавати з тортом, тістечками, печивом та іншими десертами.
Замість звичайного шоколадного сиропу використовуйте гарячі карамельні тягучки, щоб надати морозиву більш яскравий смак. Використовуйте підсмажені горішки або кокосову стружку, щоб сповна розкрити смак.
Охолодіть суміш для морозива до приготування морозива, щоб знизити час приготування і заморожування.
Не перевищуйте місткість для виготовлення морозива - кількість суміші збільшується під час приготування морозива.
Відскребіть морозиво з чаші пластиковою лопаткою або ложкою - металеві пристосування можуть пошкодити мороженицю.
Оскільки в домашньому морозиві немає консервантів, його краще з'їсти протягом 1-2 тижнів після приготування.
Ну що ж, побажаю читачам прохолодної погоди і смачного морозива!
Авторство на статтю належить Магаль Руслану і порталу food-service.com.ua, копіювання без вказівки на джерело заборонено.