Багато з нас дуже люблять  морозиво, але мало хто знає, що про це ласощах ходить стільки легенд і небилиць, деякі з яких підтверджені, а деякі так і залишаються лише припущеннями.  
	Прийнято вважати, що в Європу морозиво привіз  Марко Поло. Під час одного зі своїх подорожей до Китаю він побачив  приготування морозива і привіз рецепт в Італію, де воно набуло поширення. Але існує й інша версія.  Коли  Катерина Медічі  поїхала до Франції, щоб вийти заміж за  Дюка Орлеанського , вона взяла з собою кухаря, який володів секретом приготування морозива.  
	Карл I    зробив його власним морозивником з довічною пенсією, на умовах, що він не розголосить свій секрет нікому, тим самим роблячи морозиво королівським привілеєм.  І  ще одна історія: давним-давно  Карл I Англійська  влаштовував великий банкет для своїх близьких і друзів. Було подано безліч різних страв і десертів. Але кухареві було доручено приготувати що-небудь незвичайне і нове, щоб всіх здивувати. Після довгих праць королівський шеф-кухар сфабрикував очевидно нове блюдо. Воно було холодним і схоже на свіжий сніг, який випав, але було більш кремістим і солодким, ніж будь-який інший післяобідній десерт. Гості були захоплені, як і  Карл , який викликав кухаря і просив його не розголошувати рецепт замороженого крему. Король захотів, щоб цей делікатес подавали тільки до королівського столу, і запропонував кухареві за це 500 фунтів на рік. Трохи пізніше, однак, бідний  Карл  упав у немилість у своїх підданих і був обезголовлений. Але на той час секрет замороженого крему вже не був таємницею. Кухар на ім'я  Де Марко  не дотримав своєї обіцянки. 
	В    Америку морозиво потрапило в 1774 році. Постачальник провізії на ім'я  Філіп Ленз  (Phillip Lenzi) оголосив у нью-йоркських газетах, що тільки що прибув з Лондона і буде пропонувати на продаж різні солодощі, включаючи морозиво.  Доллі Медісон , дружина президента США  Джеймса Мадісоне , подала морозиво на інавгураційній балу свого чоловіка в 1813 р 
	Перше  поліпшення у виробництві морозива  (з ручного способу в великій чаші) було дано нам жінкою з Нью-Джерсі,  Нансі Джонсон , яка в 1846 винайшла ручний  фризер. Цей пристрій все ще відомо багатьом. При обертанні ручки він перемішує посудину з сумішшю морозива в шарі солі і льоду до тих пір, поки воно не заморозиться. Т. к.  Нансі Джонсон  не вистачило передбачливості, щоб запатентувати винахід, її ім'я на з'явилося в патентних записах. Але схожий вид фризеру був запатентований 30 травня 1848, паном  Йонгом , який принаймні мав чемність назвати його 'Патент Джонсон-фризера для морозива'.  Серійне виробництво почалося в Північній Америці в Балтіморі, Меріленд, в 1851 р Якобом Фусселлом, тепер відомим як батько американської індустрії морозива. Близько 1926 року перший комерційно вдалий фризер безперервної дії був вдосконалений. Фризер безперервної дії, розроблений  Кларенсом Вогтом , і пізніше випускається іншими виробниками, дозволив виробництва цього продукту стати масовим. Першою людиною, що почали продавати морозиво, був  Томас Вебб, канадець з Торонто, кондитер, приблизно в 1850 р  Вільям Нельсон  справив свою першу комерційну партію морозива на  Гледстоун  авеню в Торонто в 1893, і його компанія виробляла морозиво на цьому місці приблизно 100 років.  
	Але що цікаво, виявляється, і в Стародавній Русі знали рецепт приготування морозива. Тільки в Київській Русі на десерт подавалося заморожене і дрібно нарізане молоко з цукром.  Європа цього рецепта не знала, створювати холодний десерт на основі молока і вершків значно пізніше додумалися французи.  Вершкове морозиво вони винайшли при  Наполеоні III в місті  Плобьер Ле Бем. Ім'я цього міста і було присвоєно новому молочному десерту - його назвали 'пломбір'. 
	
		Потім види і сорти морозива ширилися в геометричній прогресії. Кожна європейська нація приносила в виготовлення смачного продукту свої ідеї. Уродженці Австрії додали в морозиво шоколад. Італійці, великі любителі змішувати найнеймовірніші продукти, вигадали морозиво-асорті з добавками фруктів, горіхів, лікеру, шматочків печива і навіть квітів. 
	
		 
	
		 
	
		Інші статті по цій темі:
	
		Технічне обслуговування фризерів    
	
		    Який фризер вибрати?    
	
		  Морозиво,    сезонний товар?     
	
		  Заморожене    мистецтво  
 
	 
	 Авторство на статтю належить порталу food-service.com.ua, копіювання без вказівки на джерело заборонено.