У зв'язку з воєнним станом працюємо в віддаленому режимі. Доставка замовлень Новою поштою. Наявність товарів та актуальність цін просимо уточнювати у менеджерів.
Про компанію   |   Доставка   |   Оплата   |   Гарантія і сервіс   |   Повернення   |   Контакти Акції   |   Розпродаж   |   Хіти   |   Блог RU | UA
«Фуд-Сервіс» — харчове обладнання
Професійне харчове обладнання:
(067) 500-43-27    (097) 141-50-50
(063) 341-50-50    (099) 141-50-50
0сума: 0 грнтоварівКошик
Київ, вул. П.Шутова 9а, оф. 124
знайти
Комерційна пропозиція (0)
Переглянуті товари (0)
Список порівняння (0)

Рекомендації для вибору індукційної плити

Рекомендації для вибору індукційної плити
12 Березня 2021 - 18:54 Переглядів: 2563

 

 

Незалежно від того, створюєте Ви новий ресторан чи хочете його переобладнати, важливо розглянути всі можливі варіанти теплового кухонного обладнання з метою вибрати найбільш підходящий для Вашого бізнесу. Популярність індукційного приготування (індукційні плити, котли, фритюрниці, термоміксери ...) з роками зросла, але принцип його роботи та переваги використання досі лишаються загадкою для багатьох.

Як це працює?

Індукційне нагрівання пов'язане з виділенням тепла за рахунок використання явища електромагнітної індукції. Це технологія, яка безпосередньо нагріває посуд індукованими вихровими струмами (струмами Фуко).
Опишемо конструкцію типовою індукційної плити.

 

 

 
 
Під поверхнею плити (зазвичай із склокераміки) розташована індукційна котушка. При проходженні по котушці електроструму утворюється електромагнітне поле, яке, в свою чергу, створює вихрові струми в розташованому на робочій поверхні посуді, виготовленому з феромагнітних матеріалів. Саме ці наведені струми розігрівають посуд і, в свою чергу, продукти поміщені в цей посуд.
Індукційна плита не могла б працювати без ще кількох обов'язкових елементів:
1. Частотний перетворювач, який змінює частоту змінного струму з 50 Гц (така номінальна частота струму в звичайній електромережі) на 20000-100000 Гц (20-100 кГц). Роботою частотного перетворювача регулюється потужність нагріву плити, яку користувач задає на панелі управління. Як видно, частота, для різних моделей плит, може змінюватися в діапазоні 3-5 разів (для деяких плит від 20 до 60 кГц, для інших 20-100 кГц). Частоту струму не роблять нижче 20 кГц, оскільки коливання в діапазоні 20-20000 Гц може відчувати людське вухо. Припустимо потужність конфорки - 3 кВт. Тоді при мінімальній частоті її потужність буде 600 Вт. Як же тоді в деяких плитах потужність регулюється починаючи від 100 Вт? На низьких потужностях струм на котушку подається імпульсно з певною частотою (наприклад кожні 10 секунд на 2 секунди), що усереднено дасть потрібну потужність нижче регульованих частотним перетворювачем 600 Вт. Зазвичай низьких потужностей кухарі намагаються уникати, оскільки приготування стає непостійним, наприклад: вода то закипає, то перестає кипіти.
2. Феритові ізолятори розташовані під індукційною котушкою і захищають плату управління від створюваного електромагнітного поля.

Чи є безпечною індукційна плита?

Так, індукційне приготування їжі - це безпечний метод приготування, тому що, на відміну від електричних або газових плит, скляна поверхня індукційної плити не нагрівається понад 60 °С, і майже все тепло йде тільки на нагрів посуду та їжі. Це робить індукційні плити безпечним доповненням до кухні будь-якої завантаженості, буфету або кейтерингового обслуговування. Крім того, більшість плит мають функцію автоматичного відключення після прибирання каструлі або сковороди з робочої поверхні. В результаті багатьох досліджень доведено, що рівень шкідливого випромінювання від індукційних плит, при правильному використанні, менше ніж від побутової праски.
Проте, тим, у кого є кардіостимулятор, рекомендується уникати використання індукційних плит або, як мінімум, не перебувати довго на відстані менше 30 см від поверхні, не торкатися голими руками до посуду на плиті і не використовувати металеві ложки.
Не рекомендується підносити до плити накопичувачі, смартфони, ноутбуки та банківські картки. Поряд з такою технікою підвищується ризик повного або часткового стирання з них інформації.
Посуд повинен мати відповідний розмір і розташовуватися строго по центру конфорки. Якщо дно посуду закриває менше 60-70% площі конфорки, випромінювання значно збільшується, що може викликати зайве збудження центральної нервової системи людини.
У плані ураження електричним струмом від посуду (адже в ньому утворюються значні вихрові струми Фуко), індукційна плита безпечна за рахунок скін-ефекту, завдяки якому ці струми діють тільки в тонкому шарі дна посуду (товщина цього шару менше 1 мм).

Чому зростає популярність індукційного приготування?

Популярність індукційної готування в Європі безперервно зростала з 1987 р. (рік випуску першої індукційної плити) завдяки своїй енергоефективній конструкції.
Раніше індукційне кухонне обладнання вважалося досить дорогим, але завдяки вимогу ринку на більшу доступність ціна неухильно знижувалася. Це, поряд з тим фактом, що ресторатори, кухарі і відвідувачі їдалень все більше стурбовані енергоефективністю в закладах громадського харчування, призвело до зростання використання індукційного приготування в останні кілька років.

Які переваги?

Індукційні плити мають п'ять основних переваг перед традиційними газовими або електричними плитами і НВЧ печами.
Швидкість. Індукційні плити виходять на робочий режим миттєво, що дозволяє готувати більше і швидше.
Безпека. Електромагнітне випромінювання майже відсутнє, тому що воно екранується знизу феритовим ізолятором і зверху посудом (в звичайних електричних плитах розміри конфорки більші розміру посуду і нічим не екрануються зверху). Їжа не перебуває у зоні дії електромагнітного випромінювання, як відбувається в мікрохвильових печах. Кухарі не перебувають під впливом теплового удару, оскільки гріється тільки посуд і їжа, а не повітря навколо плити. Вашим працівникам не доведеться дихати продуктами горіння газу (як при використанні газових плит) і продуктами горіння залишків їжі на поверхні звичайних електричних (ТЕНових і галогенових) плит. Оскільки нагрівається виключно нижня частина посуду, індукційні плити не мають відкритого вогню або розпечених елементів, які можуть привести до опіків.
Ефективність передачі тепла до сковороди становить 90% в порівнянні з 50-70% для неіндукціонного обладнання, тому Ви можете значно заощадити на оплаті електроенергії.
Зручність. Робоча поверхня індукційних плит гладка, тому її легко обслуговувати, на відміну від ребристої чавунної поверхні звичайних електричних і газових плит, яка легко забруднюється та іржавіє.
Ще раз економія. Повітря навколо плити не нагрівається в результаті використання, підтримуючи більш низьку температуру навколишнього середовища, що виключає необхідність потужних систем кондиціонування і вентиляції. 

Який посуд можна використовувати?

Існує популярна хибна думка, що при використанні індукційної плити все кухонне начиння доведеться замінити. Але в реальності все простіше. Нагрівання посуду індукованими струмами можливе в тому випадку, коли хоча б нижня частина виготовлена з феромагнітного матеріалу (тобто такої речовини, яка взаємодіє з магнітним полем). Якщо до поверхні каструлі або сковороди прилипає звичайний магніт, то немає сенсу міняти їх. Навіть без спеціальної перевірки можна сміливо використовувати ємності:
  • чавунні;
  • нержавіючі;
  • емальовані.
Що стосується керамічного, скляного, мідного та алюмінієвого посуду, то в чистому вигляді він дійсно не підходить. Але виправити ситуацію можна, застосуванням спеціального диску з феромагнітного сплаву. Вартість його відносно невелика. Завдяки такому пристосуванню можна розігріти їжу навіть в глиняних горщиках. Однак варто пам'ятати про мінімальний діаметр посуду або спеціального диска: він становить близько 12 см.
При виборі посуду обов'язково потрібно враховувати особливості конкретного матеріалу. Вони позначаються на зручності роботи, навіть якщо магнітні параметри приблизно однакові.
Нержавіюча сталь непогано чинить опір корозії і майже не окислюється. Недоліком такого посуду є її низькі антипригарні характеристики.
Емальована ємність теж сумісна з індукційними плитами. Але треба уважно перевіряти, щоб дно не мало нерівностей. Чим ближче воно за формою до площини, тим краще. Рекомендація: того ж правила дотримуються і при виборі посуду з нержавіючої сталі і чавуну. На дисках теж повинна стояти каструля або сковорода з якомога більш плоским дном.
Чавун можна сміливо використовувати. Треба тільки пам'ятати, що він досить крихкий. Професіонали відзначають відмінні антипригарні характеристики чавуну.

Є ще декілька нюансів:
- гарантована сумісність того посуду, який маркований спеціальним значком (4 вертикальних витка спіралі);
- не можна ставити на індукційну плиту посуд з тонким дном (менше 3 мм). Такий посуд на певних потужностях може видавати звуки, оскільки його дно буде працювати як мембрана звукового динаміка.
 

За якими параметрами підібрати плиту?

1. Напруга.
На підприємствах громадського харчування, найчастіше, є доступ до мережі 220 Вольт, рідше - 380 В. Якщо Вам потрібна плита на 1 конфорку (потужністю 2-5 кВт), то досить буде живлення 220 В, якщо потрібно 2 і більше конфорок (це вже більше 5 кВт), то бажано, щоб у Вас була можливість підключення до мережі 380 В, оскільки при підключенні такої потужної плити в мережу 220 В, буде велике перекошення фаз, що буде вести до нестабільної роботи обладнання. У характеристиках кожної плити зазначено, для якої напруги в мережі вона підходить, щоб не вийшло так, що Ви придбали плиту на 380 В, а у Вас є тільки 220 В.
2. Потужність і кількість конфорок.
При невеликій потребі в тепловій обробці Вам буде досить одно- або двохпостової плити з конфорками потужністю по 2 кВт. При потребі постійно готувати, краще вибрати плиту на 2-6 постів з потужністю кожної конфорки 3-3,5 кВт.
При потребі в 4-х або 6-ти конфорочному виконанні є можливість замовити мультиплиту, тобто, Ви можете вибрати тип і потужність кожної конфорки, наприклад: перша конфорка на 3 кВт, друга на 5 кВт, третя WOK, четверта Hi-Light (інфрачервона, інша назва - галогенова).

3. Настільнастаціонарна чи врізна.
Невеликі вуличні кафе і ресторани, найчастіше, вибирають настільні плити, оскільки основна вимога до них: займати мало місця.
Повноцінним кафе і ресторанам більше підійдуть підлогові плити на 2, 4 або 6 конфорок. На таких великих плитах зручніше готувати великі обєми продуктів, внизу буде місце для великих сковорідок або кастрюлей і зверху зручніше встановити витяжку для поліпшення мікроклімату приміщення і усунення змішування запахів страв, які готують.
Якщо Вам важливо створити в зоні приготування особливий антураж з використанням кам'яної стільниці або стільниці особливої ​​форми і кольору, то врізні конфорки найкраще підходять для такої мети, а, оскільки панель управління, в такому випадку, виносна, то її можна встановити далеко від конфорки, щоб вона не бруднилася бризками від готування. 



4. WOK чи плоска.
Плоска форма конфорок є традиційною. Якщо Ви спеціалізуєтесь на китайській кухні, або Ваш кухар не може працювати без посуду зі сферичним дном, то WOK конфорки - Ваш вибір.
5. Корпус металевий чи пластиковий.
У побутових або напівпрофесійних плитах часто використовується корпус з пластику. Переваги такого виконання - низька ціна, недоліки - низька довговічність при використанні з навантаженнями вагою більше 5 кг.
Професійні плити оснащують корпусом з нержавіючої сталі, що дозволяє витримувати навантаження на одну конфорку до 60 кг. Поверхню конфорки опускають на 1-3 мм нижче поверхні корпусу плити, щоб потрапляння дрібних частинок між посудом і конфоркою не привело до точкового навантаження на скляну поверхню, що, в свою чергу, може привести до пошкодження останньої.
6. Поверхня: гартоване скло чи склокераміка.
Склокерамічні (скло з домішками міді, діоксиду титану ...) поверхні краще підходять для індукційних плит, оскільки витримують температуру до 750 °C, тоді як поверхні з загартованого скла - до 450 °C. Ще однією перевагою склокераміки є здатність витримувати більшу вагу (до 60 кг), ніж загартовані скляні поверхні (до 20 кг), але точкові ударні навантаження (наприклад: падіння ножа вістрям вниз) гартоване скло витримує краще. При замовленні мультиплити поверхня повинна бути стеклокерамічною, оскільки цей матеріал набагато краще проводить тепло в вертикальному напрямку, ніж в горизонтальному, що особливо важливо для інфрачервоних конфорок.
7. Спосіб управління.













Вважається, що плити з електромеханічним управлінням найнадійніші.
Сенсорне управління найсучасніше, його легко і зручно очистити, коли довелося терміново відрегулювати роботу, а часу на миття рук (наприклад під час замішування тіста) не було.
Кнопкове управління завжди відреагує на натискання, на відміну від сенсорного, але воно легше забруднюється. Мембранна панель (підвид кнопкового управління), при активному використанні, потребує заміни вже через рік.
8. Присутність захисту вентиляції від пилу і жиру.
Ми рекомендуємо індукційні плити, в яких вентилятори охолодження на вході будуть захищені касетою фільтрів, які можна мити в посудомийній машині.





 

Нюанси при використанні індукційної плити.

Індукційне приготування їжі - це швидко, ефективно і не створює надлишкового тепла на Вашій кухні. Але перш ніж встановлювати нову плиту, візьміть до уваги наступне:
1. Створюване електромагнітне поле може вплинути на існуюче електронне обладнання, включаючи цифрові термометри.
2. Зазвичай немає ніяких візуальних сигналів про те, що конфорка увімкнена, таких як: гаряча поверхня, червоні спіралі або відкрите полум'я. Це може збити з пантелику Ваших співробітників і змусити їх з обережністю використовувати новинку.
3. Ви обмежені в типі посуду, який можна використовувати з індукційною плитою.
4. Індукційні варильні панелі зазвичай гудуть під час використання, і цей звук може ставати голоснішим при використанні більш високих потужностей нагрівання.
5. Поверхня індукційних плит виготовлена ​​зі скла або склокераміки.
Останній варіант більш міцний, але потрібно акуратно ставити посуд на плиту (від ефектного кидка сковороди на плиту на поверхні можуть з'явитися неремонтуємі тріщини - поверхню доведеться замінювати не по гарантії). Потрібно стежити щоб на поверхню плити або на дно каструлі не потрапив невеликий твердий предмет (камінчик, гайка ...) від натискання на який великою масою поверхня плити може лопнути.



 

Як обслуговувати?

1. Стежити за чистотою повітряних фільтрів вентиляторів охолодження (своєчасно очищати від основних ворогів плати управління: пилу і жиру).
2. Забезпечити стабільність напруги, що подається на плиту - бажано відразу встановити блок захисту.
3. При википанні рідин, розбризкуванні жиру, попаданні інших продуктів на робочу поверхню потрібно негайно її очищати, оскільки ці продукти будуть горіти від тепла посуду, виділяючи неприємний запах і з часом вони в'їдатимуться в робочу поверхню, в зв'язку з чим, в майбутньому, буде важко підтримувати робочу поверхню в чистому вигляді.


 

Як тільки кухарі та ресторатори краще зрозуміють, що таке індукційне приготування і які переваги воно може принести їх кухні, вони з більшою ймовірністю спробують цю інноваційну технологію. Ефективний і швидкий нагрів може стати величезною перевагою як для малих, так і для великих кухонь. Подумайте про те, щоб включити індукційну плиту в список Ваших придбань при модернізації існуючого або відкритті нового ресторану.

Авторство на статтю належить Компанії Фуд-Сервіс. При копіюванні, посилання на оригінальну статтю обов'язкове.

По професійному підбору індукційних плит для Вашого бізнесу звертайтеся до відділу продажів:
Тел. (044) 223-67-28
Тел. (097) 141-50-50
Тел. (099) 141-50-50
Тел. (063) 341-50-50
E-mail: info@food-service.com.ua

З питань ремонту та обслуговування, для купівлі запасних частин до індукційних плит будь-яких моделей - у сервісний відділ:
Тел. (066) 586-70-14
Тел. (097) 016-13-30
E-mail: service-food@meta.ua

<Здесь будет блок товаров>

 

 

Популярні товари
  Доставка в межах України: Вінниця, Дніпро, Житомир, Запоріжжя, Івано-Франківськ, Київ, Кропивницьких, Луцьк, Львів, Миколаїв, Одеса, Полтава, Рівне, Суми, Тернопіль, Ужгород, Харків, Херсон, Хмельницький, Черкаси, Чернігів, Чернівці
Пищевое оборудование

м.Київ, вул. П.Шутова 9а, оф. 124
Пн-Пт. 9.00-18.00
Сб-Нд. вихідні
 
info@food-service.com.ua

Технологічне та барне обладнання:
(044) 223-67-28;   (097) 141-50-50;   (099) 141-50-50

Фризери для морозива та кавомашини:
(044) 383-12-60;  (097) 141-50-50

Великогабаритне холодильне обладнання:
(044) 223-67-28;  (099) 141-50-50


Автор текстів - компанія «ФУД-СЕРВІС»