Про компанію   |   Доставка   |   Оплата   |   Гарантія і сервіс   |   Повернення   |   Контакти Акції   |   Розпродаж   |   Хіти   |   Блог RU | UA
«Фуд-Сервіс» — харчове обладнання
Професійне харчове обладнання:
(097) 141-50-50    (063) 341-50-50
(099) 141-50-50    (067) 500-43-27
0сума: 0грнтоварівКошик
Київ, вул. П.Шутова 9а
знайти
Комерційна пропозиція (0)
Переглянуті товари (1)
Список порівняння (0)

Обираємо дегідратор (сушилку для овочів і фруктів).

Обираємо дегідратор (сушилку для овочів і фруктів).
14 Квітня 2020 - 13:15 Переглядів: 14432

Загальна тенденція до впровадження здорового способу життя, поява різноманітних підходів до харчування (наприклад, сироїдіння), глибокий інтерес до властивостей продуктів і способів їхньої обробки і зберігання призводить до того, що на допомогу і на домашню, і на професійну кухню приходять нові "помічники". Це пристрої, що дозволяють полегшити багато процесів для обробки їжі, грамотно зберігаючи поживні речовини в продуктах завдяки сучасним розробкам і технологіям.
В даному матеріалі мова піде про прилад, який збільшує термін зберігання фруктів, овочів, грибів, трав, і навіть м'яса і риби без втрати корисних органічних речовин - про дегідратор.
 
Дегідратор, як це зрозуміло з назви приладу, виконує процес дегідратації або зневоднення. Основною причиною псування харчових продуктів є вплив на них ферментів і мікроорганізмів. Видаливши воду з продуктів можна досягти зниження концентрації життєздатних мікроорганізмів. У той же час ферменти втрачають активність у відсутності води. Таким чином, дбайливо відбираючи воду з продуктів за допомогою дегидратора, можна запобігти їх псуванню та подовжити термін зберігання.
 
Потрібно розуміти, що в процесі зневоднення в структурі продукту відбуваються незворотні зміни, змінюється його смак і аромат, зменшується його вага.
При цьому змінюються органолептичні властивості продукту, концентрація ароматичних речовин, що містяться в продукті, збільшується і при приготуванні їжі їх знадобиться менше в порівнянні з вихідним продуктом.
Харчова цінність багатьох продуктів, які пройшли дегідратацію, значно підвищується.
Найпоширеніші продукти для дегідратації - овочі, фрукти, ягоди, гриби і трави, а також це може бути м'ясо або риба, горіхи і насіння, і навіть закваска, йогурт, ряжанка, хлібці і т.п.

 
Як же обрати оптимальний дегідратор, щоб він прослужив довго, а процес сушіння продуктів займав мінімум зусиль і часу?
 
Для початку ознайомимося з конструкцією дегідратора, а також детальніше розберемо важливі для правильного вибору параметри:

  •  тип обдуву
  •  матеріали, що використовуються
  •  корисна площа
  •  наявність таймера, управління і налаштування
  •  додаткові аксесуари.

 
Дегідратор являє собою корпус, в якому встановлений нагрівальний елемент, вентилятор і температурний регулятор. Основне завдання приладу - забезпечити циркуляцію підігрітого до потрібної температури повітря всередині обсягу для видалення вологи із заздалегідь підготовленого продукту, розміщеного на піддонах.
 
Тип обдуву
 
За типом обдуву дегідратори поділяються на вертикальні і горизонтальні.
У вертикальних дегідраторів вентилятор і нагрівальний елемент розташовані в основі дегидратора. Потік теплового повітря подається знизу через всі рівні до верхнього і в нижніх ярусах продукти сушаться швидше, ніж у верхніх. Очевидно, що за такої конструкції дегидратора температуру циркулюючого повітря на різних лотках проконтролювати складно, тому необхідно постійно змінювати їх розташування, щоб забезпечити більш рівномірний процес сушіння. Найчастіше вертикальні дегідратори мають круглі лотки, які є частиною конструкції, так як такі дегідратори можуть не мати зовнішнього корпусу.
 
Для нерегулярної роботи - наприклад для сушки невеликої кількості сезонних овочів і фруктів підійде побутовий дегідратор - сушарка. Побутові сушарки для сушіння невеликої кількості сезонних овочів і фруктів зазвичай мають саме таку конструкцію - кругла форма лотків і вертикальний тип обдуву. Незважаючи на те, що подібного типу дегідратори мають більшу кількість рівнів, їх потужність зазвичай нижче, ніж у горизонтальних. Так, збільшуючи за допомогою додаткових лотків ємність дегидратора, не варто очікувати якісних результатів сушіння на всіх рівнях апарату, особливо для продуктів з високим вмістом жиру або рідини (наприклад, м'яса). Контролювати стан продукту в процесі сушіння в таких апаратах незручно, так як потрібно зняти верхні лотки, щоб дістатися до нижніх. Недоліком дегідраторів з вертикальним обдувом також є і ризик потрапляння вологи від продуктів з нижнього ярусу в основу, до двигуна, що може привести до поломки.
 
У горизонтальних дегідраторів виключена проблема з перепадами температури. Вентилятор, встановлений на задній стінці приладу, рівномірно обдуває всі рівні. Перевірити процес сушіння в такій конструкції можна просто витягнувши лоток ( решітку), або ж стежити за приготуванням через прозорі дверцята (заслінку).
Так як двигун розміщений вертикально, відсутній ризик потрапляння вологи на нього від продукту. Багато моделей також оснащені спеціальним піддоном для збору крапель рідини на дні або крихт від продукту.
На спеціальних листах, які накладають на полиці, можна приготувати натуральну фруктову пастилу.
Маючи можливість встановити тільки необхідну кількість лотків, вийнявши непотрібні, тим самим звільнивши більше вертикального простору, можна розміщувати продукти в банках і готувати йогурт, домашній сир або розстоювати тісто.

У конвекційних вертикальних або горизонтальних сушарках для овочів і фруктів повітря нагрівається за допомогою спіралі.
Існують також дегідратори з інфрачервоним нагрівом. Такі апарати оснащені додатковим інфрачервоним випромінювачем, який дбайливо і якісно працює з продуктом, імітуючи режим "сушка на сонці". Інфрачервоний нагрів економічніший, так як спрямований безпосередньо на продукт і не нагріває навколишнє повітря. Професійні моделі інфрачервоних дегідраторів відносяться до високого цінового сегменту і не так широко представлені на ринку, як конвекційні.
 
Матеріали, що використовуються
 
Бюджетні сушарки виготовлені з пластику, більш якісні дегідратори можуть бути виготовлені і з пластика, і з використанням деталей з нержавіючої сталі.
Лотки дегідратора можуть бути виконані у вигляді пластикових піддонів, або це будуть висувні підноси або решітки з нержавіючої сталі.
 
Наприклад, дегідратор фірми GoodFood WS10 PRO виконаний в нержавіючому корпусі, має 10 решіток з нержавіючої сталі, оснащений механічним регулятором температури і таймером до 15 годин і потужними нагрівачами 1000 Вт. Недоліком даної моделі можна назвати глухі дверцята, які не дозволяють візуально контролювати процес сушіння.
Для порівняння, аналогічна за потужністю і місткістю професійна модель з нержавіючої сталі Hendi 229026 має вартість в 2 рази вище, але при цьому обладнана цифровою панеллю управління, таймером до 24 годин і оснащена зручними прозорими дверцятами.
Каркас з нержавіючої сталі більш довговічний, не виділяє сторонніх речовин при нагріві, але важчий і може сильно нагріватися при роботі.

Купуючи пристрій в пластиковому корпусі, переконайтеся в якості матеріалів. Пластмаси з бісфенолом А (BPA) при нагріванні виділяють небезпечні токсини, які можуть потрапити до їжі.
Дегідратор Saro VEGGYDRY виконаний в пластиковому корпусі з нержавіючими решітками, додатково укомплектований листами з полістірола BPA-free і сітками із пластику BPA-free.
Американський бренд дегідраторів Excalibur пластиковий корпус, двері та лотки виготовляє з дуже міцного і екологічно чистого BPA-free матеріалу.
 
Корисна площа
 
При виборі пристрою для сушіння фруктів і овочів важливим критерієм є також його корисна площа, а саме форма лотків, їх розміри і кількість. Від цього залежить скільки продуктів ви зможете помістити в дегідратор за один раз.
Так, побутові сушарки можуть бути достатньо компактними, дозволяючи засушити близько 5 яблук за раз. У лінійці бренду Excalibur, що спеціалізується на виробництві високоякісних дегідраторів, є моделі на 4 -5 лотків (для невеликої продуктивності) і моделі для комерційного навантаження - на 9-10 лотків.
 
Наявність таймера, управління і налаштування
 
Від того, які продукти потрібно висушити, залежить робоча температура. У моделях з гнучким регулюванням температури легко налаштувати необхідний режим, адже наприклад, трави рекомендується сушити за низьких температур, фрукти і овочі вимагають більш високих градусів, а для риби і м'яса знадобиться температура близько 70°С (див. рекомендації в таблиці нижче).
Найчастіше температура встановлюється з кроком в 5 градусів, в більш продвинутих моделях - точність до 1 градусу.
           
Комфортна робота з приладом передбачає можливість налаштувати і автоматизувати процес висушування.
Є моделі з механічним керуванням, більш дорогі оснащуються електронним управлінням з налаштуванням і програмуванням різних режимів.
 
Так, базова модель Excalibur 4400 на 4 лотки має механічний регулятор температури з діапазоном від 35 до 74 °С, з двигуном потужністю 220 Вт.
Наявність таймера - важлива опція, дегідратор, працюючи в потрібному температурному режимі завершить процес після закінчення роботи таймера.
Модель Excalibur 4548CDFB на 5 лотків вже обладнана таймером від 1 до 48 годин, цифровим контролером і більш потужним двигуном 440 Вт. Цифровий контролер дає можливість встановити температурний режим в 2 етапи. Така функція надзвичайно зручна - ви економите час, встановлюючи наприклад на 2 години високу температуру сушки, а наступні 8 годин сушите на низьких градусах.
Завдяки такій функції можна значно скоротити кількість часу, який витрачається на сушку продуктів, при цьому максимально зберігаючи всі їхні корисні властивості.
 
Для просунутих користувачів є моделі з можливістю програмування і декількома режимами сушіння.
У професійному дегідраторі на 11 рівнів Sedona Express SDE-S6780 встановлений таймер до 99 годин. Південнокорейський виробник Tribest подбав про забезпечення зручності користування з великими навантаженнями і навіть з найпримхливішими продуктами. Даний дегідратор має запатентований двоступеневий таймер температури TST (Two-Stage Sequential Temperature Timer), що дозволяє легко налаштовувати режим "Combo": процес сушіння починається з високої температури, потім автоматично перемикається на нижчу температуру, продовжуючи роботу без підняття температури продуктів вище бажаного рівня. Також Sedona Express SDE-S6780 має режим "FAST" - коли продукт обробляється за максимальних температур (зручно для м'яса), і режим "RAW" - дбайливий режим сушки продуктів на низьких температурах, що оцінять сироїди.
 
Додаткові аксесуари.
 
Розширити функціонал дегідратора можна за допомогою додаткових аксесуарів. Найчастіше це спеціальні пластикові сітки для сушіння дрібних продуктів, силіконові листи (килимки) для приготування пастили або обробки рідких і напіврідких продуктів.
Звертайте увагу на базову комплектацію пристрою, а також асортимент аксесуарів, які можна придбати окремо.
 
Нижче наведені рекомендації з налаштування температурного режиму для сушки найпоширеніших продуктів (джерело - excaliburdehydrator.com):
 

           Продукт              Налаштування термостата
Трави 35-40°C
Йогурт 43-48°C
Овочі 46-54°C
Фрукти 51-57°C
М'ясо в'ялене 68°C

 
 
Отже, приступаючи до вибору дегідратора, потрібно визначитися із завданнями, які ставите перед обладнанням:

● подумайте, як часто і з якими продуктами плануєте працювати;
● обираючи бюджетний варіант сушарки з вертикальним обдувом будьте готові до клопотів через перестановки лотків для рівномірного прогріву;
● зверніть увагу на безпеку матеріалів, що використані при виробництві дегідратора;
● вивчіть технічні можливості апарату: регулювання температури, наявність таймера, прозорі дверцята, підсвітка - ці функції гідні вищої ціни;
● якщо ви вже просунутий користувач - поцікавтеся новинками, щоб придбати модель з найсучаснішими технологіями;
● розширюйте можливості обладнання, замовляючи додаткові корисні аксесуари для комфортної роботи і найкращих результатів.
 

<Здесь будет блок товаров>

 
 

 

Популярні товари
  Доставка в межах України: Вінниця, Дніпро, Житомир, Запоріжжя, Івано-Франківськ, Київ, Кропивницьких, Луцьк, Львів, Миколаїв, Одеса, Полтава, Рівне, Суми, Тернопіль, Ужгород, Харків, Херсон, Хмельницький, Черкаси, Чернігів, Чернівці
Пищевое оборудование

м.Київ, вул. П.Шутова 9а
Пн-Пт. 9.00-17.00
Сб-Нд. вихідні
 
info@food-service.com.ua

Фризери для морозива та кавомашини:
(099) 141-50-50  (097) 141-50-50 


Автор текстів - компанія «ФУД-СЕРВІС»