Про компанію   |   Доставка   |   Оплата   |   Гарантія та сервіс   |   Контакти Акції   |   Розпродаж   |   Хіти   |   Статті RU | UA
«Фуд-Сервіс» — харчове обладнання
Професійне харчове обладнання:
(044) 223-67-28    (097) 141-50-50
(063) 341-50-50    (099) 141-50-50
0сума: 0 грнтоварівКошик
Київ, вул. П.Шутова 9а, оф. 124
знайти
Комерційна пропозиція (0)
Переглянуті товари (0)
Список порівняння (0)

Як вибрати тісторозкатку?

Вступ.
    На прилавках магазинів, в кафе, пекарнях, ресторанах, столових можна побачити усіляке різноманіття хлібобулочних виробів різної форми і розмірів. Фаст-фуд і стріт-фуд щорічно дивує любителів вуличної їжі новими способами приготування таких вже звичних на перший погляд страв, як чебуреки, пиріжки, коржики, лаваш і т.п. Італійська, грузинська, українська, вірменська і багато інших кухонь світу творять кулінарні шедеври в приготуванні пасти, лазаньї, равіолі, хінкалі, вареників, пельменів і т.п.
   Основою в приготуванні різних борошняних виробів є робота з тістом. Кондитерські та хлібопекарські підприємства, ресторани, кафе-пекарні та інші заклади громадського харчування, в меню яких представлені вироби з тіста, використовують спеціалізоване обладнання для його обробки. Одним з основних апаратів є тісторозкаточна машина. Використання тісторозкаток значно прискорює процес і економить ресурси.

Що таке тісторозкатка?
   Тісторозкаточна машина (тісторозкатка, машинка для розкатки тіста) - це спеціальне обладнання, яке дозволяє розкотати тісто певної товщини і ширини. Залежно від свого типу тісторозкатки дозволяють розкатувати різні види тіста. Використання подібного роду устаткування гарантує стандартні розміри заготовок і високу якість готового продукту.
 
Принцип роботи тісторозкатки.
    Тісторозкатка оснащена валками у формі циліндрів. Більшість апаратів також обладнані спеціальними направляючими платформами для подачі і прийому заготовки. Заготовку пропускають між двома валками. За рахунок руху циліндрів тісто перетворюється в ідеально рівний пласт заданої товщини, готовий до подальшої обробки. Товщина заготовки визначається відстанню між циліндрами (валками). У характеристиках до тісторозкаток такий параметр зазвичай вказаний в розділі «розхід валків». З товстої заготовки тіста за один прохід не можна отримати одразу тонкий пласт. Необхідно прокатати тісто в кілька етапів, за кожним проходом зменшуючи відстань між обертаючими циліндрами за допомогою спеціального регулятора товщини тіста.
 
Як вибрати тісторозкатку?
     Через велику кількість тісторозкаточних машин, які представлені на ринку харчового обладнання, на перший погляд досить складно зробити правильний вибір, який ідеально підійшов би для вирішення кожного конкретного завдання. Багаторічний досвід роботи в сфері ХоРеКа сегмента дозволив фахівцям інтернет-магазину food-service.com.ua розробити основні рекомендації для своїх замовників.
     Щоб зробити правильний вибір, необхідно відповісти на кілька важливих питань:
Сфера використання тісторозкаток.
    Вибираючи тісторозкатку, необхідно визначити сферу використання: в домашніх побутових умовах; в піцерії; у церковному храмі; на невеликому підприємстві; як допоміжний апарат в закладах, де борошняні вироби не є основними; на підприємствах з великим обсягом переробки продукту.
    Незважаючи на свою простоту, дане питання є дуже важливим. Робота техніки в кафе, ресторані, їдальні або на харчовому виробництві має передбачає так зване комерційне навантаження. У свою чергу тісторозкатки побутового сегменту не розраховані на тривалу безперервну роботу. У побутових тісторозкатках виробники часто застосовують деякі пластикові вузли, з'єднання або шестерні для того, щоб значно знизити вагу апарату і досягти максимального зниження шуму при роботі. Чого не скажеш про професійну техніку, яка конструктивно розрахована на щоденне використання в умовах комерційного навантаження.
 
Вид тіста.
    Перед покупкою тісторозкаточної машини потрібно визначити види хлібобулочних і кондитерських виробів, які складуть основу асортименту підприємства і тип тіста, який буде перероблятися найчастіше.
    Серед основних видів тіста, для яких застосовують тісторозкатки, розрізняють:
  • круте (туге) тісто;
  • листкове тісто;
  • тісто для піци;
  • пісочне тісто.
Вони відрізняються рецептурою, технологією приготування і найголовніше специфікою в роботі з ним.
    Круте або як його ще називають туге тісто може бути як дріжджовим, так і бездріжджовим. Такому тісту характерний великий вміст борошна, і маленький - рідини. Як правило, це тісто має не більше ніж 40% вологості. Отже, щоб розкачати досить туге круте тісто, необхідна машинка з надійними металевими шестернями. Тісторозкатка може бути як ручною, так і електричною (при потужності двигуна не менше 250Вт). Такий вид тіста використовують для приготування напівфабрикатів пельменів, равіолі, чебуреків, вареників, церковних просфор, коржів та ін. У тісторозкаточних машинах для крутого тіста подача заготовки відбувається, як правило, зверху вниз.
    Листкове тісто. Ключовою особливістю листкового тіста є метод його розкатки. Після того, як тісто замісили, його дуже тонко розкачують (до 1-3 мм), далі тісто складають навпіл і знову розкачують. Повторюють цю процедуру неодноразово. Так і виходить листкове тісто. Для розкатки такого виду тіста найбільш зручними вважаються тісторозкатки з реверсивним ходом двигуна і конвеєрними стрічками розташованими горизонтально («крилата» тісторозкатка). Таким чином, за прикожній проходці не потрібно змотувати довгу тістову заготовку і перекладати її на іншу сторону апарату. Такий вид тіста використовують для приготування круасанів, пирогів, булочок та ін.
    Тісто для піци. Для такого виду тіста використовують борошно з твepдиx сортів пшениці. За консистенцією в більшості випадків для піци роблять пластичне і м'яке тісто, яке легко розкатати і при цьому воно не рветься. Тісторозкатки для піци мають два верхні вали, розташовані під кутом, і пару нижніх валків, розміщених горизонтально. Принцип роботи тісторозкаточних машин такого типу полягає в проходженні тіста зі зміщенням. Тісто отримує округлу форму, потім заготовка змінює положення і проходить через другу пару валків, приймаючи потрібну форму. При виборі обладнання необхідно враховувати діаметр заготовки: 140-300мм або 260-400мм. Як правило, в тісторозкатках такого типу валки виготовлені з полікарбонату. Вважається, що це перешкоджає нагріванню тіста в процесі обробки, щоб уникнути втрати консистенції і збереження всіх властивостей.
    Пісочне тісто - тісто з великим вмістом жиру (вершкового масла або маргарину) і цукру. Як правило, вміст вологи не більше 20%. Перед розкаткою температура тіста повинна бути в середньому 15°C. Більш холодне тісто важко розкачувати, більш тепле - кришиться через те, що  тане масло. Пісочне тісто розкачують в пласти товщиною не більше 4-8мм. Для даного виду тіста застосовують тісторозкатки з такими ж характеристиками, що і для крутого тіста: ручні або електричні апарати з міцними металевими шестернями. З пісочного тіста випікають печиво, пироги, торти та ін.

Розмір заготовки.
    Тісторозкатка забезпечує рівномірність розкатки заготовки і дозволяє швидко отримати бажаний результат при максимально оптимізованому процесі. Завдяки використанню тісторозкаточних машин з легкістю можна виготовити заготовки різних форм: круглі, овальні, квадратні, трикутні. У свою чергу одна і та ж форма заготовки може бути виготовлена ​​в різних розмірах і вазі для дотримання того чи іншого технологічного процесу. Тому визначальними характеристиками тісторозкаточних машин також є розміри заготовки, які вона може виготовити.
    Серед основних параметрів тісторозкаточних машин, які впливають на розміри заготовки є:
  • довжина валиків;
  • розвід валиків.
Довжина валиків визначає максимальну ширину тістового пласта/заготовки. За даним типом тісторозкатки підрозділяються на малі, середні та великі.
    Малі тісторозкатка в основному мають робочу довжину валків до 20см і використовуються, як правило, в домашніх умовах, так як є переважно побутовими. До таких можна віднести деякі моделі бренду Imperia, Marcato, Akita, Sybo.
    Середні тісторозктки мають робочу довжину валків 20-50см. Вони є найбільш популярними в комерційному сегменті серед піцерій, ресторанів, пекарень, їдалень і т.п. Вибір таких тісторозкаток найбільш великий: FsDesign, Україна, GoodFood, Apach, Fimar, Frosty, itPizza і інші.
    У великих тісторозкаточних машин робоча довжина валків перевищує 50см і їх використання доцільно на великих підприємствах, фабриках, заводах харчової промисловості.
  Розвід валиків або відстань між валками визначає товщину тістового пласта/заготовки. При виборі тісторозкатки важливо звернути увагу як на мінімальний, так і на максимальний показник даного параметра. Наприклад, при виготовленні пельменів, равіолі, чебуреків, вареників тісто розкочують до товщини 0,5-2мм. При приготуванні всіляких круасанів товщина тіста складає 1-8мм. А ось тісто для церковних просфор необхідно розкатати, враховувати максимальний розмір 30мм. Регулювання здійснюється за допомогою спеціального регулятора товщини. Безумовно, все залежить від рецептури і технології приготування і є індивідуальним.

Тип тісторозкатки.
    Тісторозкатки поділяють на механічні (ручні), електромеханічні (електричні) і автоматичні.
    Ручні тісторозкатки. Рух циліндрів (валків) і подача тіста здійснюється вручну.
    Електричні тісторозкатки. Подача тіста здійснюється вручну, а рух валків - за допомогою електричного двигуна.
    Автоматичні тісторозкатки. Такі машинки максимально автоматизовані і практично не вимагають участі людини. Використовуються тільки на великих заводах.
 
Спосіб установки.
    За способом установки тісторозкаточні машини підрозділяються на настільні і підлогові.
    Настільні моделі застосовуються в пекарнях, кафе, ресторанах, піцеріях, фаст і стріт-фуді. Такі тісторозкатки можуть бути як ручними, так і електричними. Більш компактні за габаритами.
   Підлогові моделі використовують в пельменних, пекаренях, кондитерських. Як правило, такі тісторозкатки призначені для обробки великих обсягів тіста. Більш габаритні і енерговитратні.
 
Потужність тісторозкатки.
    Відмінним показником є ​​потужність електричної тісторозкатки. Даний параметр безпосередньо впливає на її продуктивність, особливо якщо мова йде про розкатку крутого тіста. Якщо в ручних тісторозкатках продуктивність залежить в основному від людської сили і міцності, то в електричних - від потужності двигуна. Для розкатки крутого тіста з високою щільністю і малим вмістом рідини ми рекомендуємо використовувати тісторозкатки потужністю від 250Вт і більше.
 
Напруга мережі.
    При використанні електричної тісторозкатки у комерційних цілях додатковим параметром, на який слід звернути увагу, є напруга мережі - 220В або 380В. Необхідно врахувати, що при напрузі 380В запас потужності двигуна тісторозкатки більше, ніж при 220В. Зрозуміло, не у всіх приміщеннях є можливість підключення на 380В, тому попередньо це питання необхідно уточнити у електрика.
 
Конструктивні особливості тісторозкаток.
    При виборі тісторозкаточної машини також рекомендуємо звернути увагу на матеріал, з якого виготовлений корпус і комплектуючі, габарити і вага апарату, спосіб управління і наявність додаткових опцій і насадок.
 
Висновок.
     Тісторозкаточні машина є одним з найбільш затребуваних і незамінних помічників, як в умовах домашньої кухні, так і на різних підприємствах, які займаються виробництвом хлібобулочних, борошняних виробів. Кондитерські, фабрики-пекарні, кафе-пекарні, виробництва напівфабрикатів, ресторани, столові, фаст і стіт-фуд, пельменні, варенечні, пиріжкові успішно автоматизують своє виробництво за допомогою тістораскаток.
    Застосування тісторозкаточних машини дозволяє економити час на приготування продукції та збільшити продуктивність праці. Крім того, машина забезпечує рівномірність розкатки заготовки, чого неможливо досягти вручну.
   В інтернет-магазині food-service.com.ua представлені тісторозкатувальні машини різних брендів як для побутового домашнього призначення, так і для комерційного використання. Кожен апарат має свої характеристики, які визначають сферу його використання, вид тіста і розміри заготовки, з якими він може працювати, спосіб установки, потужність і продуктивність, габарити і конструктивні особливості.
    Фахівці інтернет-магазину food-service.com.ua завжди раді допомогти вибрати і придбати оптимальний варіант виходячи з потреб кожного замовника і особливостей його виробничого процесу.
<Здесь будет блок товаров>

 

Популярні товари
  Доставка в межах України: Вінниця, Дніпро, Житомир, Запоріжжя, Івано-Франківськ, Київ, Кропивницьких, Луцьк, Львів, Миколаїв, Одеса, Полтава, Рівне, Суми, Тернопіль, Ужгород, Харків, Херсон, Хмельницький, Черкаси, Чернігів, Чернівці
Пищевое оборудование

м.Київ, вул. П.Шутова 9а, оф. 124
Пн-Пт. 9.00-18.00
Сб-Нд. вихідні
 
info@food-service.com.ua

Технологічне та барне обладнання:
(044) 223-67-28;   (097) 141-50-50;   (099) 141-50-50

Фризери для морозива та кавомашини:
(044) 383-12-60;  (097) 141-50-50

Великогабаритне холодильне обладнання:
(044) 223-67-28;  (099) 141-50-50


Автор текстів - компанія «ФУД-СЕРВІС»