Про попкорн
Попкорн (повітряна кукурудза, англ. Popcorn, від англ. Popped corn [1] - (дослівно) «стріляюча кукурудза») - їжа, що представляє собою зерна кукурудзи, розірвані зсередини при нагріванні. Зазвичай подається підсоленим або підсолодженим
.
 |
 |
Соленйи попкорн.
Приготований
з додаванням солі або пікантних
добавок |
Солодкий попкорн. Приготований
з додаванням цукру або солодких
добавок.
|
Основні інгредієнти для приготування
Зерно за сортами в залежності від форми після розкриття.
«Метелик» |
|
«Карамель» або «Машрум» |
|
|
|
• Розрізняють «середній» і
«великий метелик»
• Збільшення обсягу при смаженні
в 42-43 рази
• Застосовується для солоних і
пікантних видів попкорну
• Неправильна форма
• Делікатний смак |
|
• «Карамель» має середні
розміри
• «Машрум» має великі
розміри
• Збільшення обсягу при смаженні в
36-38 разів
• Застосовується для солодких і
карамельних видів попкорну
• Правильна форма |
Популярні в Україні виробники зерна для попкорну.
Смакові добавки для попкорну
 |
 |
 |
Сіль.
Суха суміш як
правило упаковка 1
кг. дрібна сіль з
каротином,
що надає пластівцям
смак і колір, які
приваблюють
покупців
|
Популярні солодкі глазурі:
«Карамель», «Вишня»,
«Чорниця», «Шоколад». Суха
суміш як правило упаковка 1
кг. Робить пластівці солодкими,
надаючи їм смак полуниці,
вишні, шоколаду та ін. і
покриває їх льодяною
скоринкою синього, жовтого,
зеленого або червоного кольору. |
Пікантні добавки:
«Сир» і «Бекон».
Суха суміш Як
правило упаковка 1 кг
|
Професійне обладнання для виготовлення
попкорну
• Періодичної дії
• Завантаження котла 4-48 унцій
• В апараті відбувається приготування, зберігання і демонстрація попкорну
• Установка на стіл або візок
Допоміжне обладнання
Промислове обладнання для виготовлення попкорну

Апарати для приготування
• Періодичної та безперервної дії
• Продуктивність від 20 кг/год готового попкорну
• Спосіб приготування «вологий» в маслі або «сухий» - гарячим повітрям
Додаткове обладнання
 |
 |
Карамелізатори
Служать для покриття готового
попкорну солодкою глазур'ю |
Коутеры
Служать для покриття готового
попкорну пікантними добавками |
Як готувати попкорн в професійному апараті
Солодкі добавки
Котел будь-якого професійного апарату розрахований на конкретний обсяг максимального завантаження зерна.
Наприклад: у вас є апарат на 6 унцій (6 oz)
1 унція = 28 грам. Разом 6х28 = 168-170 грам зерна.
1. Розігріти котел апарату (після першого включення проходить 5-6 хвилин)
2. Додати олію, в кількості 30-40% від кількості зерна
3. . Засипати зерно виходячи з максимальної місткості котла
4. Коли кілька зерен розкриється (приблизно 1-2 хвилини) додати солодку
добавку, в кількості 50% від кількості зерна
5. Закрити кришку котла і очікувати моменту, коли зерна перестануть
стріляти(приблизно 3-5 хвилин)
6. Відключити підігрів котла
7. Висипати готовий попкорн на дно апарату.
Як готувати попкорн в професійному апараті

Сіль і пікантні добавки
Котел будь-якого професійного апарату розрахований на конкретний обсяг максимального завантаження зерна.
Наприклад: у вас є апарат на 6 унцій (6 oz)
1 унція = 28 грам. Разом 6х28 = 168-170 грам зерна.
1. Розігріти котел апарату
2. Додати олію, в кількості 30-40% від кількості зерна
3. Додати сіль або добавку «Flavacol», в кількості 5-10 грам або за смаком
4. Засипати зерно виходячи з максимальної місткості котла
5. Закрити кришку котла і очікувати моменту коли зерна перестануть плескати, (приблизно 3 5 хвилини)
6. Відключити підігрів котла
7. Висипати готовий попкорн на дно апарату
8. Для приготування попкорну з пікантною добавкою (сир або бекон) потрібно перемішати готовий попкорн з добавкою в окремій ємності, в кількості 5-7% від ваги попкорну
Тонкощі приготування попкорну
-
Якщо в котел завантажити більше зерна, ніж потрібно (наприклад, котел розрахований на 6 унцій - 170 грамів, а оператор завантажив 180 грамів), то це призведе до того, що розкрите зерно «закриє» нерозкрите. Нерозкрите зерно, яке потрапило «в полон», виявиться ізольованим від джерела тепла, і не розкриється.
-
Якщо в котел завантажити менше зерна, ніж потрібно, це призведе до того, що зерно піддасться більшому нагріванню, потемніє, скулиться, втратить об'єм.
-
Якщо Ви змішаєте зерно великого розміру з маленьким, то проблем не буде кінця. В цілому, загальне правило таке: «чим більший розмір зерна, тим більшу температуру нагрівання воно вимагає». При більшій температурі дрібні зерна зменшаться і потемніють, а при меншій температурі, великі зерна розкриються меншим об'ємом або не відкриються зовсім.
-
Подібні проблеми виникнуть при змішуванні попкорну різної вологості.
-
Деформовані, тріснуті та поламані зерна не розкриваються, а як би вивертаються. Частково вони можуть розкритися, але при цьому втратять вологу через деформовану область, так, що розкриття буде далеко не повним.
-
Коли Ваш попкорн-апарат залишає завод, його налаштовують на середню величину метелика з вологістю 13%. Якщо ви будете використовувати великий розмір метелика, і відсоток вологості буде іншим, Вам необхідно буде переладнати апарат.
-
Купуючи попкорн, переконайтеся в тому, що його вологість не менше 13,5 - 14% і не більше 15%. Ніколи не зберігайте попкорн з вологістю вище 15%. Через 30 днів він придбає запах цвілі. Зерна з чорними точками на самому кінчику, поламані і подряпані зерна також не будуть нормально «вибухати».
-
Готовий попкорн з якісного зерна обсягом в 1 літр повинен важити від 22-28гр.
-
Втрати повинні складати від 3% до 6%. Вологість готового продукту повинна бути 1-2%.
-
Загальна нормальна втрата в масі (+ всі інгредієнти) повинна бути від 16% до 20%.
Скільки попкорну виходить з 1 мішка зерна
В середньому з одного мішка (22,7 кг) якісного зерна виходить 800 стаканчиків об'ємом 0,75 л. (V24). Це 600 літрів або 20 кг готового солоного або 30 кг солодкого попкорну
Таблиця місткості найбільш популярною упаковки для попкорну.
Розрахунок собівартості 1 порції солоного попкорну

Собівартість сировини для 1 склянки з солоним попкорном - 0,174 долара або 5 грн.
Собівартість сировини для 1 пакету з солоним попкорном - 0,1 долара або 2,7 грн.
Розрахунок собівартості 1 порції солодкого попкорну

Собівартість сировини для 1 склянки із солодким попкорном - 0,29 долара або 8 грн.
Собівартість сировини для 1 пакету з солодким попкорном - 0,22 долара або 6 грн.
Рекомендації і розрахунковий прибуток точки
• Стартовий капітал для придбання обладнання та сировини становить від 10 до 15 тис. гривень.
• Мінімальна площа для розміщення торгової точки 3 м.кв.
• Розміщуйте торгові точки в найбільш прохідних місцях. Точка може розташовуватися як в торговому центрі, так і на вулиці
• Вигідні місця для розміщення - парки, дитячі майданчики, пляжі, кінотеатри, торгові центри, ярмарки та міські свята
• Середньостатистична точка може обслужити до 300 клієнтів в день при роботі одного співробітника
• При продажі тільки 100 стаканчиків в день дохід може скласти в середньому 2500 - 5000 грн.
• В даний час успіх торгової точки в більшій мірі залежить від свіжості та якості інгрідієнтів для приготування попкорну
Мінімальний набір обладнання та сировини для продажу солоного і солодкого попкорну
Деякий перелік необхідного обладнання наведено нижче.
<Тут буде блок товарів>
Авторство на статтю належить
компании Фуд-сервис.
Копіювання без дозволу автора і посилання на джерело заборонено.