Свіжовичавлений сік є не тільки здоровою, але і смачною альтернативою пакетованим сокам, ненатуральним газованим і іншого виду напоям. А для отримання корисного соку «фреш» в барах потрібна професійна соковижималка, яка буде забезпечувати такі найголовніші критерії:
- вона буде робити корисний і живий сік;
- апарат повинен бути простим і зручним в експлуатації;
- соковижималка призначена для використання в комерційних цілях і витримує тривалі навантаження;
- соковижималка повинна працювати надійно, забезпечуючи стабільну роботу закладу, будь то бар, кафе, ресторан або точка для продажу фреш соків.
В силу великої пропозиції на ринку різного виду соковижималок, потенційному покупцеві складно розібратися яку соковижималку краще купити. Для полегшення вибору рекомендуємо прочитати позитивні і негативні відгуки про професійні соковижималці на сайті компанії Фуд-Сервіс. У той же час в цій короткій статті ми постараємося допомогти Вам з вибором оптимального варіанту для Вашого закладу.
У попередніх статтях ми вже описували класифікацію соковижималок. Коротко повторимо.
За типом призначення соковижималки діляться на професійні та побутові.
Про перші ми розповімо докладніше в статті. Про вибір побутових соковижималок докладно можна почитати в нашій статті Як вибрати соковижималку для дому та Шнекові соковижималки - унікальна технологія віджиму.
Соковижималки діляться за типом роботи (принципом дії):
- відцентрові
- шнекові
- електричні соковижималки для цитрусових, у вигляді преса з ручним притиском без кришки
- електричні соковижималки для цитрусових, у вигляді преса з ручним притиском з кришкою
- ручні механічні преси.
В кожного типу є моделі як професійні, так і побутового призначення. Ми постараємося дати характеристику апаратів саме з професійними характеристиками.
Відцентрові соковижималки.
До недавнього часу на ринку комерційних соковижималок велику частку ринку займала французька компанія Santos, в арсеналі якої було кілька моделей, перевірених практикою і часом. Найбільш популярні моделі
№28виготовлена повністю з нержавіючої сталі і №52, у якій пластикові кріплення і кришка. Модель
№58 це та ж вдосконалена 28-я модель. Всі соковижималки характеризуються потужним корпусом, потужним ситом і надійною конструкцією.
В 2008 році на ринок України виходить соковижималка фірми ROBOT-COUPE, модель
J 80 Ultra а трохи пізніше і більш потужна модель
J100
В 2008 році на ринок України виходить соковижималка фірми ROBOT-COUPE, модель
J 80 Ultra а трохи пізніше і більш потужна модель
J100 з автоматичним викидом жмиху і менш популярна модель без автоматичного викиду жмиху
C40 Press Coulis. Остання відрізняється ще й тим, що має циліндричне ситечко, що дозволяє вичавити сік з продукту до останньої краплі. Але з огляду на те що після кожних кількох склянок необхідно розбирати соковижималку і виймати з неї жмих вона не отримала велику популярність в комерційному сегменті.
Шнекові соковижималки.
Після тривалих досліджень корейська компанія Hurom, яка була першопроходцем в цій області, прийшла до висновку що вітаміни, мікроелементи та корисні властивості соку зберігаються більше при низько оборотній технології віджиму. Сік при такій технології не перегрівається, менше окислюється, як наслідок більш корисний. У зв'язку з цим були розроблені спочатку шнекові соковижималки з горизонтальним шнеком (з 1974р) а пізніше в 2007 р і вертикальним шнеком. Незважаючи на побутове призначення шнекових соковижималок, їх цілком можна використовувати і в комерційних цілях при невеликих загрузках. Потрібно пам'ятати, що низько-оборотні соковижималки можуть безперервно працювати, як правило, не більше 30 хвилин.
Більш детально з шнековими соковижималками можна ознайомитися в статті
Шнекові соковижималки - унікальна технологія віджиму, в якій розказано докладно про переваги даних соковижималок.
Електричні соковижималки для цитрусових, у вигляді преса з ручним притиском без кришки
Соковижималки з ручним притиском і двигуном популярні в багатьох барах. З першого погляду здається, що вартість таких соковижималок як правило менше ніж з притиском, а функціонал залишається той же. Але якщо більш детально вивчити їх конструкцію, то можна помітити що на відміну від останніх тут і більш дешеві комплектуючі (як правило пластиковий конус замість металевого), так і відсутність деяких вузлів (таких наприклад як захист від холостого ходу). Незважаючи на це є ряд барменів, які звикли і яким зручно працювати на таких електричних цитрус пресах. На наш суб'єктивний погляд, тримати рукою продукт на обертовому конусі не дуже зручно. Та й за часом нічого не виграли, так як заощадивши час на подачу продукту до конусу (немає кришки відповідно і часом не витрачаємо на установку продукту на конус під кришку), потім програємо в швидкості видавлювання. Адже вручну ми тиснемо обережно, а з кришкою тиснемо сміливо і швидко. Незважаючи на наш погляд вибір завжди залишається за покупцем.
Соковижималок в цьому класі маса, нижче наведемо найпопулярніші моделі.
Електричні соковижималки для цитрусових, у вигляді преса з ручним притиском з кришкою
Соковижималки з притиском отримали більшу популярність, ніж без притиску. У цих моделях, як правило, використовуються більш якісні і дорогі комплектуючі. Важливим фактом є те, що в них передбачений захист від холостого ходу. Працює вона наступним чином: коли продукт встановлюється на конус, кришка знаходиться в піднятому стані і як наслідок конус не обертається, що оберігає від випадкового включення і поранення рук. Це забезпечує спеціальний мікро-перемикач, який зв'язаний з положенням кришки або вала. Після того як ми притискаємо кришку до продукту, захист вимикається, включається обертання валу і конуса, йде процес отримання соку.
В абсолютній більшості моделей з притиском конус металевий, як наслідок більш надійний і довговічний. Станина (корпус) теж виготовлений з металу - литий алюміній або нержавіюча сталь.Найбільш популярні моделі випускають європейські фірми
Macap, Італія,
Ceado, Італія,
Santos, Франція,
Frosty, Італія,
Bartscher, Німеччина,
Sirman, Італія. Особливо хочеться підкреслити, що перші три компанії складаються саме в Європі, як результат ціна у них трохи вище останніх. Крім того соковижималки фірми
Macap, на наш суб'єктивний погляд, легше в обслуговуванні і збірці.
Ручні механічні преси.
Ручні механічні преси - ідеальне рішення для отримання соку з гранат і цитрусових. За рахунок того що конус не обертається, в таких соковижималках можна легко отримати якісний і чистий сік з граната. В інших соковижималках отримати такий сік проблемно: в відцентрових і шнекових в сік потрапляє перетерта кісточка, яка надає гіркоту соку, в соковижималках для цитрусових з двигуном, як з притиском так і без, через обертання конуса зерна граната вилітають з соковижималки що робить процес трохи незручним. Доводиться накривати продукт і верхню частину соковижималки кульком для запобігання розбризкування соку і зерен. У ручних же пресах даної проблеми не існує, розрізаємо гранат навпіл, ставимо на конус і тиснемо. Важливим моментом вибору соковижималки є її вага і добротність виконання. Прес з силуміну за 300грн не зможе забезпечити необхідну стійкість соковижималки і достатню силу натиску на продукт. Крім того такі соковижималки можуть зламатися вже в перший місяць експлуатації. В компанії Фуд-сервіс ми пропонуємо моделі, перевірені часом на власних кухнях і нашими клієнтами. З перевірених брендів непогану якість Maskot, Туреччина, Beckers, Італія, Frosty, Італія. У всіх соковижималок даних брендів значна вага від 5 до 8 кг, добротне виконання всіх вузлів. Є як рейкова так і важельна система роботи соковижималок. Обидві досить зручні. Більшого поширення набула рейкова система, процес натискання там більш плавний, але більше оборотів ручки (їх кілька). У важельній ручка просто опускається з натисканням зверху вниз, але самі зусилля потрібно докласти спочатку великі. У списку нижче можна вибрати прийнятний для Вас варіант.
<Тут буде блок товарів>
Авторство на статтю належить компанії Фуд-сеовіс. Копіювання без вказівки на джерело і посилання на сайт заборонено.