Багато з нас дуже люблять морозиво, але мало хто знає, що про це ласощах ходить стільки легенд і небилиць, деякі з яких підтверджені, а деякі так і залишаються лише припущеннями.
Прийнято вважати, що в Європу морозиво привіз Марко Поло. Під час одного зі своїх подорожей до Китаю він побачив приготування морозива і привіз рецепт в Італію, де воно набуло поширення. Але існує й інша версія. Коли Катерина Медічі поїхала до Франції, щоб вийти заміж за Дюка Орлеанського , вона взяла з собою кухаря, який володів секретом приготування морозива.
Карл I зробив його власним морозивником з довічною пенсією, на умовах, що він не розголосить свій секрет нікому, тим самим роблячи морозиво королівським привілеєм. І ще одна історія: давним-давно Карл I Англійська влаштовував великий банкет для своїх близьких і друзів. Було подано безліч різних страв і десертів. Але кухареві було доручено приготувати що-небудь незвичайне і нове, щоб всіх здивувати. Після довгих праць королівський шеф-кухар сфабрикував очевидно нове блюдо. Воно було холодним і схоже на свіжий сніг, який випав, але було більш кремістим і солодким, ніж будь-який інший післяобідній десерт. Гості були захоплені, як і Карл , який викликав кухаря і просив його не розголошувати рецепт замороженого крему. Король захотів, щоб цей делікатес подавали тільки до королівського столу, і запропонував кухареві за це 500 фунтів на рік. Трохи пізніше, однак, бідний Карл упав у немилість у своїх підданих і був обезголовлений. Але на той час секрет замороженого крему вже не був таємницею. Кухар на ім'я Де Марко не дотримав своєї обіцянки.
В Америку морозиво потрапило в 1774 році. Постачальник провізії на ім'я Філіп Ленз (Phillip Lenzi) оголосив у нью-йоркських газетах, що тільки що прибув з Лондона і буде пропонувати на продаж різні солодощі, включаючи морозиво. Доллі Медісон , дружина президента США Джеймса Мадісоне , подала морозиво на інавгураційній балу свого чоловіка в 1813 р
Перше поліпшення у виробництві морозива (з ручного способу в великій чаші) було дано нам жінкою з Нью-Джерсі, Нансі Джонсон , яка в 1846 винайшла ручний фризер. Цей пристрій все ще відомо багатьом. При обертанні ручки він перемішує посудину з сумішшю морозива в шарі солі і льоду до тих пір, поки воно не заморозиться. Т. к. Нансі Джонсон не вистачило передбачливості, щоб запатентувати винахід, її ім'я на з'явилося в патентних записах. Але схожий вид фризеру був запатентований 30 травня 1848, паном Йонгом , який принаймні мав чемність назвати його 'Патент Джонсон-фризера для морозива'. Серійне виробництво почалося в Північній Америці в Балтіморі, Меріленд, в 1851 р Якобом Фусселлом, тепер відомим як батько американської індустрії морозива. Близько 1926 року перший комерційно вдалий фризер безперервної дії був вдосконалений. Фризер безперервної дії, розроблений Кларенсом Вогтом , і пізніше випускається іншими виробниками, дозволив виробництва цього продукту стати масовим. Першою людиною, що почали продавати морозиво, був Томас Вебб, канадець з Торонто, кондитер, приблизно в 1850 р Вільям Нельсон справив свою першу комерційну партію морозива на Гледстоун авеню в Торонто в 1893, і його компанія виробляла морозиво на цьому місці приблизно 100 років.
Але що цікаво, виявляється, і в Стародавній Русі знали рецепт приготування морозива. Тільки в Київській Русі на десерт подавалося заморожене і дрібно нарізане молоко з цукром. Європа цього рецепта не знала, створювати холодний десерт на основі молока і вершків значно пізніше додумалися французи. Вершкове морозиво вони винайшли при Наполеоні III в місті Плобьер Ле Бем. Ім'я цього міста і було присвоєно новому молочному десерту - його назвали 'пломбір'.
Потім види і сорти морозива ширилися в геометричній прогресії. Кожна європейська нація приносила в виготовлення смачного продукту свої ідеї. Уродженці Австрії додали в морозиво шоколад. Італійці, великі любителі змішувати найнеймовірніші продукти, вигадали морозиво-асорті з добавками фруктів, горіхів, лікеру, шматочків печива і навіть квітів.
Інші статті по цій темі:
Технічне обслуговування фризерів
Який фризер вибрати?
Морозиво, сезонний товар?
Заморожене мистецтво
Авторство на статтю належить порталу food-service.com.ua, копіювання без вказівки на джерело заборонено.